ONU: Rusia propune coridoare de ieşire din partea estică a oraşului Alep

ONU susţine că discută cu Rusia cu scopul de a crea unele coridoare umane ce vor fi folosite pentru a trimite ajutoare în estul oraşului sirian Alep şi pentru a permite civililor să părăsească zona. ONU ar putea livra alimente pentru 150.000 de persoane, dacă îşi va putea asigura un acces sigur în zonă.
Clădiri distruse în oraşul sirian asediat Alep.
Clădiri distruse în oraşul sirian asediat Alep. (Captură Foto)

Jan Egeland, şeful forţei de lucru însărcinat cu accesul umanitar în Siria, a declarat joi că alimente şi echipamente medicale pentru aproximativ 150.000 de persoane sunt pregătite în partea vestică a oraşului Alep, adăugând că livrarea lor este condiţionată de garantarea unor pasaje sigure.

“Federaţia Rusia a anunţat că ... doreşte să discute cu oamenii noştri în Alep despre modul în care putem folosi cele patru coridoare pentru a evacua oamenii [din estul oraşului]”, a afirmat Egeland reporterilor în Geneva. El a mai declarat că Rusia a promis să respecte coridoarele şi că “acum suntem încrezători că grupurile înarmate din opoziţie vor face la fel”.

Astfel de coridoare au mai fost deschise în trecut, dar puţini sirieni le-au folosit. Între timp, totuşi, guvernul sirian – cu suportul ruşilor – şi-a intensificat ofensiva şi a recuperat o parte din teritoriul controlat de rebeli în oraşul divizat.

Delegatul special al ONU în Siria, Staffan de Mistura, a declarat joi că aproximativ 30.000 de persoane au primit ajutoare după ce au fugit din estul oraşului Alep.

Mai mult, Mistura s-a arătat foarte îngrijorat în ceea ce priveşte viitorul zonei estice a oraşului Alep. Într-un interviu publicat săptămâna trecută de ziarul german Süddeutsche Zeitung, delegatul ONU a repetat că, în condiţiile continuării bombardamentelor în ritmul actual, până de Crăciun nu va mai exista zona estică a oraşului Alep.

Anterior, ONU a făcut apel la încetarea focului pentru a permite lucrătorilor umanitari să asiste civilii, o cerere respinsă de Rusia şi Siria. Soluţia propusă joi de Moscova a fost aceea de a deschide coridoare umanitare în schimb.

“Un coridor umanitar poate funcţiona dacă toţi actorii înarmaţi îl respectă”, a precizat Egeland, avertizând că civilii sunt expuşi riscului unui atac din partea luptătorilor din opoziţie atunci când vor încerca să părăsească teritoriul controlat de rebeli.

Mii de civili încearcă sa iasă din estul oraşului Alep pe măsura avansării trupelor guvernului preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Echipele de salvare susţin că zeci de persoane au fost ucise în timp ce încercau să fugă din zonele ocupate de rebeli, în timp ce sute de persoane care caută refugiu în zonele controlate de guvern sunt arestate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe