ONU: Iranul îşi dublează capacitatea nucleară subterană
alte articole
Iranul şi-a dublat numărul de centrifuge de îmbogăţire a uraniului dintr-un buncăr subteran, a declarat joi un raport ONU, arătând că Teheranul a continuat să îşi extindă programul nuclear, în ciuda presiunii Occidentului şi a ameninţării unui atac israelian, potrivit unui raport Reuters.
Pe măsură ce politicienii israelieni au sporit în ultimele luni numărul discuţiilor privind o lovitură aeriană împotriva siturilor nucleare ale Iranului, republica islamică şi-a dezvoltat rapid capacitatea de îmbogăţire a uraniului de la Fordow, unde există un buncăr adânc îngropat în pământ pentru a rezista oricărui tip de lovitură.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a ONU (AIEA) a declarat în raportul său trimestrial privind Iranul că mai multe clădiri au fost demolate şi scoase din pământ, la un sit militar pe care AIEA intenţionează să-l inspecteze, în ceea ce diplomaţii occidentali văd ca un efort hotărât al Teheranului de a curăţa orice dovezi legate de teste nucleare ilicite.
Aceste "activităţi ample" de la complexul Parchin ar împiedica în mod semnificativ ancheta de acolo, dacă şi când le va fi permis accesul inspectorilor, a adăugat agenţia ONU cu sediul la Viena.
Clădirea, despre care AIEA credea că găzduieşte un recipient din oţel pentru testarea explozivilor, a fost acum "distrusă complet", într-o posibilă încercare de a o ascunde de camerele de pe sateliţi, a susţinut raportul.
Ca alt semn aparent de blocare a anchetei AIEA, agenţia a arătat că nu s-a ajuns "la rezultate concrete" într-o serie de întâlniri de profil înalt cu Iranul, din acest an, care vizau atenuarea îngrijorării cu privire la cercetările sale nucleare.
La Washington, Casa Albă a declarat că Statele Unite au făcut clar faptul că Iranul are o fereastră limitată de timp pentru a-şi opri activitatea nucleară şi că orice condiţii diplomatice oferite de Occident nu vor fi valabile pe termen nelimitat.