Olguţa Vasilescu anunţă creşterea salariului şi pensiei minime pe economie

Ministrul Muncii a anunţat o creştere consistentă a salariului minim. Această creştere ar urma să vină însă la pachet cu transferul contribuţiilor sociale la angajat.
Olguta Vasilescu(Ministrul Muncii si Justitiei Sociale),
Olguta Vasilescu(Ministrul Muncii si Justitiei Sociale), (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
26.10.2017

Salariul minim pe economie va creşte de la 1.450 la 1.900 de lei, începând cu 1 ianuarie 2018, a anunţat joi Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, în cadrul unei şedinţe de Guvern.

"Vă propunem astăzi o hotărâre de guvern într-o primă citire prin care salariul minim brut pe ţară să crească la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018, astfel încât salariile românilor să nu fie afectate de întoarcerea sarcinii fiscale. Suma este aferentă salariului prevăzut în programul de guvernare, care era de 1.550 de lei de la 1 ianuarie 2018, în condiţiile în care, la vremea respectivă, nu fusese luată în calcul întoarcerea sarcinii fisc.

Proiectul de ordonanţă prevede şi creşterea pensiei minime la 640 de lei, a mai anunţat Olguţa Vasilescu.

"Nu în ultimul rând, proiectul de ordonanţă prevede creşterea pensiei minime la 640 de lei şi a punctului de pensie la 1.100 de lei de la 1 iulie 2018. Aceste măsuri vin la pachet cu reducerea procentului de plată către pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,7%, dar atenţie, fără fi afectată valoarea nominală din prezent. Mai precis, suma care este achitată astăzi către administratorii Pilonului II va fi cel puţin aceeaşi la anul, dar scăderea procentului este necesară ca urmare a creşterii salariului brut cu 20%", a anunţat ministrul Muncii.

Reamintim că, în paralel cu mărirea salariilor, Guvernul pregăteşte şi trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, ceea ce, potrivit Opoziţiei, va anula aproape integral creşterile salariale promise în programul de guvernare al PSD. De altfel, mii de sindicalişti Cartel Alfa, BNS, SANITAS au ieşit în stradă pe acest motiv.

În plus, impozitul zero pe salarii de până în 2000 de lei a cărui introducere fusese promisă de PSD pentru 2018, va fi amânat încă un an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor