Olanda nu este singura ţară care se opune aderării depline a României la Schengen

Olanda nu este singura care se opune aderării României şi Bulgariei la Schengen, şi alte ţări se opun unei aderări depline, iar la Haga chiar şi opoziţia laburistă împărtăşeşte poziţia guvernului, a declarat, pentru NewsIn, Eijk van der Sander, purtător de cuvânt la Ministerul olandez de Interne.
(The Epoch Times)
Epoch Times România
20.12.2011

Olanda nu este singura care se opune aderării României şi Bulgariei la Schengen, şi alte ţări se opun unei aderări depline, iar la Haga chiar şi opoziţia laburistă împărtăşeşte poziţia guvernului, a declarat, pentru NewsIn, Eijk van der Sander, purtător de cuvânt la Ministerul olandez de Interne.

Purtătorul de cuvânt a confirmat că Olanda aşteaptă două rapoarte ale Comisiei Europene referitoare la progresele României în lupta anticorupţie înainte de a se gândi la o eventuală schimbare a poziţiei sale, aşa încât este de aşteptat ca veto-ul olandez să fie menţinut cel puţin până în iulie anul viitor.

"Nu este raportul nostru, dacă vreţi un răspuns trebuie să vă adresaţi CE, trebuie să-i întrebaţi pe cei care scriu raportul", a declarat pentru NewsIn Eijk van der Sander, purtător de cuvânt la Ministerul olandez de Interne, întrebat dacă achitarea – chiar dacă nu este vorba de o decizie finală – a lui Adrian Năstase în cazul Tamara ar putea influenţa negativ următorul raport MCV.

"Pentru Olanda este imperativ să existe un raport pozitiv în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate, astfel încât pe baza raportului MCV să avem încredere în schimbările din România şi să facem un pas înainte în ceea ce priveşte procesul de aderare la Schengen", a mai spus van der Sander, adăugând că "raportul va fi un argument important şi în cadrul discuţiilor cu Parlamentul olandez. Pentru că şi Parlamentul olandez se opune foarte mult în acest moment la aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen din cauza ultimelor rapoarte negative".

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne a explicat ce înseamnă schimbări sustenabile pentru Olanda.

"Sustenabil înseamnă nu numai schimbări ireversibile, ci schimbări care să producă efecte. Spre exemplu, ştiu că aveţi judecători noi, dar sunt încă lipsiţi de experienţă, or asta e o problemă. Aveţi nevoie să faceţi pasul următor, să vă asiguraţi că aceşti judecători sunt şi experimentaţi. Lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate nu este doar despre judecarea oamenilor corupţi, fără să faceţi nimic împotriva fenomenului corupţiei. Persoanele corupte trebuie judecate, dar în acelaşi timp trebuie să vă asiguraţi că astfel de lucruri nu se vor mai întâmpla în viitor", a explicat purtătorul de cuvânt olandez, care a reamintit că ţara sa va lua o decizie în ceea ce priveşte aderarea României şi Bulgariei după două rapoarte favorabile.

"Va fi un raport în februarie sau în martie, apoi unul în vară, care va fi un round-up al acestor cinci ani. Dacă aceste rapoarte vor fi pozitive, putem privi înainte", a precizat van der Sander.

El a negat faptul că Olanda este singura ţară care se opune aderării României şi Bulgariei.

"Nu este adevărat. Şi alte ţări se opun unei aderări depline la Schengen. A existat în vară un compromis privind aderarea în etape. Dar nu a fost doar Olanda care s-a opus aderării. Nu este adevărat că suntem singurii. Suntem doar singurii care spun nu chiar şi unei aderări parţiale, dar sunt mai multe ţări care se opun unei aderări complete a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen", a spus van der Sander.

Purtătorul de cuvânt susţine că opoziţia Olandei nu are nicio legătură cu situaţia internă, guvernul minoritar fiind sprijinit de un partid de extremă-dreapta cu un program anti-imigraţie. "Parlamentarii laburişti – de opoziţie - sunt foarte critici la adresa aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen şi nu au sprijinit rezoluţia Parlamentului European care recomanda aderarea celor două ţări. E un curent răspândit în tot spectrul politic olandez", susţine purtătorul de cuvânt.

Eijk van der Sander a reamintit că aderarea la Spaţiul Schengen nu înseamnă doar îndeplinirea unor criterii tehnice.

"Nu este vorba doar de criterii tehnice, ci şi de încrederea pe care o acordăm acestor ţări, pentru că vom împărţi cheile cu ele. Chiar dacă criteriile tehnice sunt îndeplinite, dacă cei de la vamă pot fi mituiţi, nu se poate. De aceea suntem atât de stricţi", a punctat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor