"Oficialii FMI sunt deschişi la măsurile propuse... Sunt îngrijoraţi de faptul că în acest moment există probleme politice"

După întâlnirea de vineri cu delegaţia FMI, BM şi CE, preşedintele Comisiei de buget a Camerei, Eugenia Barna, a declarat că opiniile acestora nu sunt favorabile introducerii cotei reduse de TVA pentru alimentele de bază, fiind mai degrabă agreată ideea unor subvenţii pentru agricultori.
Liviu Şerbănescu
10.08.2012

După întâlnirea de vineri cu delegaţia FMI, BM şi CE, preşedintele Comisiei de buget a Camerei, Eugenia Barna, a declarat că opiniile acestora nu sunt favorabile introducerii cotei reduse de TVA pentru alimentele de bază, fiind mai degrabă agreată ideea unor subvenţii pentru agricultori. Totodată, ei sunt îngrijoraţi de faptul că în acest moment există probleme politice.

"Opiniile exprimate nu sunt favorabile, mai bine ar fi să existe subvenţii pentru producătorii agricoli pentru a evita producerea unei evaziuni fiscale. (...) Se fac studii şi, până la momentul noiembrie, când vom avea proiectul de buget, putem să vedem ce anume putem face în domeniul fiscalităţii", a precizat preşedintele Comisiei de buget.

În ceea ce priveşte impozitul regresiv pentru salarii, ea a precizat că trebuie realizată o notă de fundamentare foarte clară, pentru că orice procent de scădere trebuie luat din altă parte şi atunci fie sunt reduse cheltuielile pentru investiţii, fie sunt reduse alte cheltuieli.

Barna a mai susţinut că oficialii FMI sunt de acord în principiu cu plata TVA la încasarea facturii, care să fie aplicată pentru IMM-uri în cazul afacerilor de până în 500.000 de euro.

"Dânşii sunt de acord cu ideea în general, iar pragul şi categoriile de întreprinzători care vor intra în această măsură îl vom stabili ulterior", a afirmat Barna.

"Sunt îngrijoraţi de faptul că în acest moment există probleme politice, este necesar să avem o stabilitate. Din punct de vedere economic, pot spune că sunt mulţumiţi, concluziile ne arată faptul că România şi-a îndeplinit până în acest moment toate angajamentele asumate, cheltuielile se încadrează în ţintele bugetare stabilite, însă pentru ţara noastră este foarte important ca în perioada următoare să fim foarte atenţi cum cheltuim banii, mai ales că anul acesta sunt alegeri parlamentare, cheltuielile nu trebuie să fie populiste, ci să asigure o stabilitate economică", a precizat Barna.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor