Oficial ucrainean suspectează că Rusia va lansa o ofensivă majoră în Ucraina

Oleksandr Turcinov, secretar al Consiliului ucrainean pentru Securitate şi Apărare Naţională.
Oleksandr Turcinov, secretar al Consiliului ucrainean pentru Securitate şi Apărare Naţională. (Captură Foto)

Oleksandr Turcinov, secretar al Consiliului ucrainean pentru Securitate şi Apărare Naţională, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că Ucraina este pregătită să mobilizeze trupele dacă Rusia lansează o ofensivă majoră, conform Washington Free Beacon.

Conform Interfax Ukraine, Turcinov a declarat că actuala comasare de “forţe teroriste ruseşti în apropiere de linia de contact” şi atacurile tot mai dese asupra forţelor ucrainene în ultima săptămână oferă indicii privind intenţia Rusiei de a încălca acordul de la Minsk, încheiat în luna februarie.

“Aş dori să spun că, în cazul în care Rusia subminează implementarea acordului de la Minsk (lucru pe care din păcate îl face în prezent), este evident că vom acţiona corespunzător la provocările pe care le înfruntă ţara noastră. Dacă trupele ruseşti vor fi folosite mai activ, atunci vom declara legea marţială şi o mobilizare mai puternică a potenţialului deplin care există în ţară”, a declarat vineri Turcinov reporterilor la un poligon de trageri din regiunea Kievului, conform Interfax Ukraine.

„Din acest motiv ne pregătim nu doar pentru a respinge un atac, ci şi pentru a desfăşura o contra-ofensivă în cazul unui atac”, a susţinut el, adăugând că Ucraina este pregătită să respingă ofensiva inamicului.

„Ne aflăm acum într-o stare defensivă activă în sectorul de operaţiuni antitero, respectăm toate cerinţele protocolului de la Minsk, ne-am retras armamentul greu şi artileria grea la distanţa prevăzută în protocol. Totuşi, vom reacţiona activ şi vom răspunde corespunzător în cazul oricărei provocări”, a mai declarat el.

Remarcile lui Turcinov au avut loc la sfârşitul unei săptămâni de lupte grele şi multe încălcări ale regimului de încetare a focului în estul Ucrainei.

Ministerul rus pentru Afaceri Externe a comentat săptămâna trecută asupra situaţiei tensionate din estul Ucrainei, susţinând că autorităţile ucrainene nu cooperează şi respingând afirmaţiile lui Turcinov privind retragerea armamentului greu ucrainean.

„Cerem părţii ucrainene să manifeste cumpătare şi să nu încalce implementarea acordului de la Minsk în privinţa securităţii prin acţiunile lor iresponsabile”, susţine ministerul rus.

Rotislav Işcenko, preşedintele Centrului pentru Sisteme de Analiză şi Anticipare din Moscova, este îngrijorat că războiul va începe curând.

„Mai repede sau mai târziu lupta va începe deoarece nu există o altă cale pentru a rezolva această situaţie. Şi ambele părţi se pregătesc pentru acest lucru [războiul]. Unii experţi susţin că războiul va începe în luna octombrie. Eu cred că mai devreme: la sfârşitul lunii august, sau începutul lunii septembrie”, a declarat el.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.