Rusia în stare de alertă în condiţiile în care SUA antrenează trupe ucrainene

Soldaţi americani participă la un exerciţiu militar în Iavoriv, vestul Ucrainei.
Soldaţi americani participă la un exerciţiu militar în Iavoriv, vestul Ucrainei. (Yuriy Dyachyshyn/AFP/Getty Images)

În inima pădurilor şi pe câmpurile teritoriilor vestice ale Ucrainei, un parteneriat pe care Rusia a sperat să nu îl vadă niciodată se materializează rapid şi zgomotos: soldaţii americani ajută membrii gărzii naţionale a Ucrainei să apere mai bine estul ţării în faţa militanţilor separatişti înarmaţi de Rusia şi asistaţi de soldaţi ruşi.

Vastul poligon de trageri din Iavoriv, situat între oraşul Liov şi graniţa poloneză, găzduieşte sesiunile de pregătire despre care Ucraina susţine că sunt vitale pentru securitatea şi suveranitatea sa, dar în privinţa cărora Moscova avertizează că doar vor adânci conflictul ucrainean precum şi neînţelegerile dintre Rusia şi Occident.

Programul “Fearless Guardian” a început în luna aprilie şi se va finaliza în noiembrie. În cadrul programului, soldaţii americani au fost însărcinaţi să pregătească trei grupuri militare – formate din 200 până la 300 de soldaţi ucraineni – şi să pună accentul pe tehnici defensive.

Totuşi, în condiţiile în care pregătirea s-a reluat săptămâna trecută a devenit clar că această cooperare militară între Ucraina şi aliaţii săi din NATO se va intensifica în următorii ani şi că abilităţile acumulate de soldaţii ucraineni prin această cooperare vor putea fi folosite eficient într-o gamă variată de situaţii de luptă.

European Leadership Network (ELN), un think-tank din Londra, a declarat săptămâna trecută că exerciţiile de război recente au arătat că fiecare tabără se pregăteşte pentru a contracara capabilităţile celeilalte tabere. “Rusia se pregăteşte pentru un conflict cu NATO şi NATO se pregăteşte pentru o posibilă confruntare cu Rusia”, conform ELN.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe