Oficial FBI responsabil pentru "Russiagate", arestat pentru complicitate cu un oligarh rus

Charles McGonigal (st), fostul şef al serviciului de contrainformaţii al biroului FBI din New York, şi avocatul său, Seth Ducharme, părăsesc Tribunalul Federal din Manhattan, în New York, la 23 ianuarie 2023.
Charles McGonigal (st), fostul şef al serviciului de contrainformaţii al biroului FBI din New York, şi avocatul său, Seth Ducharme, părăsesc Tribunalul Federal din Manhattan, în New York, la 23 ianuarie 2023. (Michael M. Santiago/Getty Images)

Charles McGonigal, un fost agent FBI care a fost arestat luni pentru presupuse legături cu un oligarh rus, a fost unul dintre agenţii care au jucat un rol în investigarea acuzaţiilor, acum discreditate, de coluziune între campania prezidenţială din 2016 a lui Donald Trump şi guvernul rus.

Departamentul de Justiţie al SUA (DOJ) a anunţat, luni, că l-a arestat pe McGonigal şi l-a acuzat de conspiraţie şi încălcarea Legii privind puterile economice internaţionale de urgenţă (IEEPA) prin spălarea de bani în numele lui Oleg Deripaska, un miliardar rus sancţionat.

Anunţând acuzaţiile împotriva lui McGonigal, Departamentul de Justiţie l-a descris pe McGonigal ca fiind fost agent special responsabil al Diviziei de contrainformaţii a FBI din New York înainte de a se pensiona în 2018.

În comunicatul DOJ se mai spune că, în timp ce lucra la FBI, McGonigal a supravegheat şi a participat la anchete privind oligarhii ruşi, inclusiv Deripaska.

Documentele FBI arată că McGonigal a fost şef al Secţiei de coordonare a contrainformaţiilor cibernetice la sediul central al FBI înainte de a fi repartizat la Divizia de contrainformaţii din New York în octombrie 2016.

Ceea ce nu se menţionează în declaraţia DOJ este că McGonigal a fost implicat în investigaţiile FBI privind consilierii lui Donald Trump în campania din 2016, Carter Page şi George Papadopoulos.

Mesajele publicate în 2018 de Comisia pentru Securitate Internă şi Afaceri Guvernamentale a Senatului, controlată pe atunci de republicani, au arătat că agentul FBI Peter Strzok a comunicat cu McGonigal despre investigaţia în care erau implicaţi membri ai campaniei lui Trump.

George Papadopoulos

În timpul unei întâlniri cu comitetul editorial al cotidianului The Washington Post, Trump a anunţat că Papadopoulos, care avea 28 de ani la acea vreme, s-a alăturat în 2016 campaniei sale prezidenţiale în mai 2016 drept consilier de politică externă.

În aprilie 2016, Papadopoulos s-a întâlnit cu Joseph Mifsud, un profesor maltez. Mifsud i-ar fi spus lui Papadopoulos că are informaţii potrivit cărora ruşii au "mizerii" despre adversara lui Trump din 2016, Hillary Clinton, sub forma a "mii de e-mailuri".

La 28 iulie 2016, în timp ce McGonigal era şef al Secţiei de coordonare a contraspionajului cibernetic din cadrul sediului central al FBI, secţia a primit informaţii de la o sursă din partea unui guvern străin prieten (FFG) potrivit cărora Papadopoulos "a sugerat că echipa Trump a primit un fel de sugestie din partea Rusiei că ar putea ajuta ... la publicarea anonimă de informaţii în timpul campaniei care ar fi fost dăunătoare pentru [Hillary] Clinton (şi preşedintele Obama)".

La scurt timp după ce a primit această afirmaţie, FBI a iniţiat o anchetă numită "Crossfire Hurricane", care a analizat afirmaţiile privind coordonarea dintre campania lui Trump şi guvernul rus.

Agenţii FBI l-au interogat pe Papadopoulos în ianuarie 2017 cu privire la posibilele legături dintre campania lui Trump şi Rusia. FBI l-a arestat pe Papadopoulos în iulie 2017, sub acuzaţia că a minţit, suţinând că întâlnirea avută cu Mifsud a fost înainte de a se alătura campaniei lui Trump, când, de fapt, cei doi s-au întâlnit la jumătate de lună de la numirea sa.

Departamentul de Justiţie a susţinut că Papadopoulos ştia că Mifsud avea legături extinse cu serviciile secrete ruseşti. În cele din urmă, Papadopoulos a pledat vinovat pentru că a minţit FBI şi a făcut 12 zile de închisoare pentru această infracţiune.

În timp ce procurorii în cazul lui Papadopoulos au susţinut că Mifsud avea legături cu Rusia, alte informaţii din surse deschise sugerează că Mifsud avea legături cu serviciile secrete occidentale şi cu FBI. Papadopulos a declarat, de asemenea, că a crezut că este adevărat acest lucru, în momentul întâlnirii.

Carter Page

Pe lângă implicarea secţiei sale în ancheta asupra lui Papadopoulos, McGonigal a avut o anumită implicare şi în ancheta FBI asupra lui Page, un alt consilier de politică externă al campaniei lui Trump.

Strzok i-a trimis un SMS lui McGonigal cel puţin o dată, pe 6 ianuarie 2017, potrivit mesajelor text publicate de republicanii din Senat. Este posibil ca cei doi să fi avut şi alte conversaţii. În acel mesaj, Strzok a scris: "Acesta deţine o copie a raportului pentru oamenii lui Trump? Dacă nu, trebuie să vorbesc şi cu tine".

Nu este clar la ce se referea Strzok în mesaj.

"Echipa noastră vorbeşte în prezent cu [Carter Page] cu privire la Rusia", ar fi scris McGonigal, de asemenea, într-un alt mesaj text din 16 martie 2017, adresat unui alt angajat al FBI, a relatat Washington Free Beacon.

În timpul campaniei Trump din 2016, Page a făcut obiectul unui mandat al FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act), care a permis Departamentului Justiţiei să monitorizeze comunicaţiile sale. În cererea FISA, DOJ a susţinut că Page "colabora şi conspira cu guvernul rus" şi că a fost subiectul unor eforturi de recrutare a serviciilor de informaţii ruseşti în trecut.

Ulterior, DOJ şi-a prelungit de mai multe ori mandatul de supraveghere FISA împotriva lui Page.

Page a negat colaborarea cu guvernul rus şi nu a fost niciodată acuzat în legătură cu investigaţiile privind campania Trump.

În 2020, avocatul FBI Kevin Clinesmith a fost acuzat de falsificarea înregistrărilor folosite pentru a obţine o prelungire a mandatului FISA împotriva lui Page. El a pledat "vinovat" la acuzaţie şi a fost condamnat în ianuarie 2021, cu eliberare condiţionată pentru această infracţiune.