Ofensiva ucraineană în regiunea rusă Kursk. Armata lui Zelenski înregistrează progrese majore
Forţele ucrainene şi-au continuat miercuri, pentru a doua săptămână consecutiv, avansul major transfrontalier în regiunea rusă Kursk, susţinând că au câştigat mai mult teren, au capturat mai mulţi prizonieri ruşi şi au distrus un bombardier în atacurile asupra aerodromurilor militare, transmite AP News.
Comandantul armatei ucrainene, generalul Oleksandr Syrskyi, a declarat într-un videoclip postat pe canalul Telegram al preşedintelui Volodimir Zelenski că trupele de asalt au avansat miercuri cu 1 până la 2 kilometri în zone din regiunea rusă Kursk.
El a mai precizat că trupele ucrainene au capturat peste 100 de soldaţi ruşi, iar preşedintele Zelenski a afirmat că aceştia vor fi eventual schimbaţi cu prizonieri de război ucraineni.
În plus, trupele au distrus un avion rusesc Su-34, utilizat pentru a lansa bombe devastatoare asupra poziţiilor şi oraşelor ucrainene de pe linia frontului, a declarat Statul Major al Ucrainei.
Avansul surprinzător al Ucrainei în regiunea Kursk, care a început pe 6 august, a provocat agitaţie la Kremlin. Operaţiunea îndrăzneaţă este cel mai mare atac asupra Rusiei de la al Doilea Război Mondial şi ar putea implica până la 10.000 de soldaţi ucraineni, susţinuţi de blindate şi artilerie, spun analiştii militari.
Syrskyi susţine că forţele ucrainene au avansat pe un teritoriu de 1.000 de kilometri pătraţi din regiunea Kursk.
Potrivit calculelor Institutului pentru Studiul Războiului, un think-tank cu sediul la Washington, dacă acest lucru este adevărat şi Ucraina controlează într-adevăr întregul teritoriu din regiunea Kursk, atunci înseamnă că aceasta ar fi capturat într-o singură săptămână aproape tot atât de mult teren cât au ocupat forţele ruse - 1.175 de kilometri pătraţi - între ianuarie şi iulie anul acesta.
Autorităţile ruse au recunoscut câştigurile ucrainene din regiunea Kursk, dar le-au descris ca fiind mai mici decât ceea ce a susţinut Kievul. Chiar şi aşa, acestea au evacuat aproximativ 132.000 de persoane din regiunile Kursk şi Belgorod şi intenţionează să evacueze încă 59.000.
Viceprim-ministrul Ucrainei, Iryna Vereschuk, a declarat miercuri că armata intenţionează să deschidă coridoare umanitare pentru a permite civililor din zonele controlate de Ucraina din regiunea Kursk să se îndrepte în altă parte, fie în Rusia, fie în Ucraina.
Ucraina a afirmat, de asemenea, că în noaptea de marţi spre miercuri a efectuat cel mai mare atac asupra aerodromurilor militare ruseşti de la începutul invaziei la scară largă a Kremlinului, în februarie 2022.
Un oficial ucrainean din domeniul securităţii a declarat pentru The Associated Press că scopul atacurilor a fost de a submina avantajul Rusiei în materie de putere aeriană. Acesta a vorbit sub rezerva anonimatului deoarece nu a fost autorizat să ofere declaraţii publice.
Un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe a declarat marţi că Kievul nu intenţionează să ocupe teritoriul rus pe care îl controlează. Mai degrabă, acesta urmăreşte să împiedice Rusia să lanseze rachete în Ucraina de la Kursk, a spus el.
Analiştii spun că forţele Kievului au vizat regiunea Kursk deoarece structura slabă de comandă şi control a Rusiei în acea zonă o face vulnerabilă.
„Situaţia este încă extrem de fluidă, dar există semne clare că sistemul rus de comandă şi control al unităţilor responsabile este încă în curs de constituire, unitatea de comandă extrem de importantă nefiind încă realizată. Următoarele 2-3 zile vor fi critice pentru ambele părţi”, a declarat viceamiralul american în retragere Robert Murrett, profesor şi director adjunct al Institutului pentru Politici de Securitate şi Drept al Universităţii Syracuse.
În imaginile video filmate de AP în regiunea Sumy din Ucraina, care se învecinează cu Kursk şi despre care analiştii spun că serveşte drept punct de plecare pentru avansul transfrontalier, camioanele şi vehiculele blindate ucrainene se deplasează de-a lungul drumurilor străjuite de păduri dense.
Între timp, regiunea de frontieră Belgorod din Rusia, care se află lângă Kursk, a declarat miercuri stare de urgenţă regională în urma bombardamentelor ucrainene intense. O stare de urgenţă federală a fost declarată sâmbătă în Kursk.
Guvernatorul din Belgorod, Vyacheslav Gladkov, a descris situaţia ca fiind „extrem de dificilă şi tensionată”, deoarece atacurile au distrus case şi au provocat victime în rândul civililor, neliniştind localnicii.
Copiii, în special, sunt mutaţi în siguranţă, a declarat Gladkov pe canalul său Telegram, adăugând că aproximativ 5.000 de copii se află în tabere în zone sigure. El a declarat cu o zi înainte că aproximativ 11.000 de persoane şi-au părăsit casele, iar aproximativ 1.000 au rămas în centre de cazare temporară.
Nu era clar cum, când - sau dacă - Ucraina va încerca să se retragă din terenul pe care l-a ocupat. Armata ucraineană susţine că are sub control 74 de localităţi - sate sau cătune -, în regiunea Kursk.
Postul de televiziune ucrainean 1+1 a publicat miercuri un reportaj video despre care a spus că provine din Sudzha, un oraş rusesc aflat la aproximativ 10 kilometri de graniţă. Reportajul arată coloane de vehicule militare ruseşti arse şi soldaţi ucraineni care distribuie ajutor umanitar locuitorilor din zonă şi îndepărtează steagurile ruseşti de pe o clădire administrativă.
Rusia se află într-o situaţie dificilă de a decide dacă să retragă trupele de pe linia frontului din regiunea Doneţk din Ucraina, unde obţinerea de progrese este unul dintre principalele obiective de război ale Kremlinului, pentru a apăra Kursk şi a opri avansul ucrainean.
Institutul pentru Studiul Războiului a declarat că incursiunea este puţin probabil să schimbe dinamica conflictului.
„Autorităţile ruse vor rămâne probabil extrem de reticente faţă de retragerea unităţilor militare ruse angajate în luptă, din Doneţk şi vor continua probabil să desfăşoare un număr limitat de forţe neregulate la Kursk [...] din cauza preocupărilor legate de încetinirea în continuare a ritmului operaţiunilor ruseşti în aceste direcţii cu prioritate mai mare”, a declarat acesta marţi târziu.
În discursul său de marţi noapte, Zelenski a declarat că operaţiunea din Kursk este, de asemenea, menită să ridice moralul ţării după 900 de zile de război şi să facă o declaraţie fermă cu privire la capacităţile militare ale Ucrainei.
„Acum, noi toţi din Ucraina ar trebui să acţionăm la fel de uniţi şi eficienţi cum am făcut-o în primele săptămâni şi luni ale acestui război, când Ucraina a luat iniţiativa şi a început să întoarcă situaţia în beneficiul statului nostru”, a spus Zelenski.