Occupy Guguţa se alătură Protestului Global pentru Climă: Mediul curat este o problemă atât globală cât şi locală

Extinction Rebellion Moldova‎, Protest Mondial pentru Climă
Extinction Rebellion Moldova‎, Protest Mondial pentru Climă (facebook.com)

Dreptul la un mediu sănătos este, în opinia activiştilor Occupy Guguţa, un drept fundamental al fiecărui om. „Prin dreptul la un mediu sănătos subînţelegem şi dreptul la toate lucrurile care sunt necesare pentru o viaţă sănătoasă: aer curat, ape curate şi natură nepoluată”, se arată într-o postare a tinerilor activişti, pe pagina de Facebook OccupyGuguţă.

Totuşi, au adăugat membrii Occupy Guguţa, zilnic oamenii din diferite colţuri ale planetei mor din cauza apelor, solurilor şi a aerului poluat. Astfel, există riscul ca în doar 11 ani să se ajungă într-un punct critic, de unde schimbările climatice vor deveni ireversibile.

„Pentru noi, asta înseamnă, în cel mai direct sens, o extincţie a oamenilor de pe planetă”, au scris activiştii, adăugând în acest context că „pe data de 24 Mai ne alăturăm Protestului Global pentru Mediu pentru a exprima îngrijorarea noastră faţă de schimbările climatice, dar şi faţă de criza de mediu din Republica Moldova”.

Reiterând că intenţionează să se alăture Extinction Rebellion Moldova (Rebeliunea Împotriva Extincţiei), Occupy Guguţa a specificat că va cere de la autorităţi, împreună cu toţi cei care vor decide să participe, acţiuni concrete pentru reducerea impactului asupra mediului, nu numai promisiuni şi lupte pentru interese politice.

Considerând că mediul curat este o problemă atât globală cât şi locală, Occupy Guguţa solicită ca Primăria municipiului Chişinău să aibă un plan de îmbunătăţire a stării mediului prin:

- colectarea selectivă a deşeurilor;

- piste de biciclete şi transport în comun echitabil;

- curăţarea râpelor şi o mai bună gestionare a gropilor de gunoi din suburbiile Chişinăului;

- parcări şi o gestionare mai bună a traficului de automobile (limitarea acestuia în anumite zone şi în anumite zile/ore);

- campanii de conştientizare despre impactul omului asupra mediului pentru cetăţenii Chişinăului;

- creşterea amenzilor pentru aruncarea gunoaielor în locuri neamenajate şi pentru poluarea apelor;

- curăţarea regulată a râului Bâc şi afluenţilor săi locali.

„Astfel, îndemnăm cetăţenii să se alăture protestului de vineri din faţa primăriei, ora 17:00, organizat de Extinction Rebellion Moldova”, se mai arată în postarea Occupy Guguţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe