Obiecte ale casei Fabergé, expuse la muzeul Puşkin

Peste 300 de obiecte ale casei Fabergé, printre care nouă ouă, ceasuri şi bijuterii care au aparţinut unor capete încoronate şi cumpărate din cele patru colţuri ale lumii de un oligarh rus, sunt expuse începând de miercuri în muzeul de arte frumoase Puşkin din Moscova, relatează AFP.

"Arta casei Fabergé de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea este un fenomen mondial. Este un mare succes pentru noi să putem să-l arătăm", a declarat Irina Antonova, de la muzeul Puşkin.

Colecţia, expusă între 20 mai şi 28 iunie, este compusă din piese cumpărate în ultimii cinci ani de miliardarul rus Viktor Vekselberg, care a creat în acest scop o fundaţie numită "Legătura timpurilor".

În aprilie 2004, Viktor Vekselberg a cumpărat nouă ouă Fabergé de la familia americană Forbes pentru peste 100 de milioane de dolari.

"Vom expune 30% din ceea ce am adunat", în special în Columbia, Mexic şi Australia, a precizat Vladimir Voroncenko, care conduce fundaţia. "Suntem uimiţi să vedem unde au fost găsite unele opere ale casei Fabergé", a adăugat el.

În anii 1920, obiectele Fabergé, considerate incompatibile cu noul regim, "au fost vândute foarte ieftin de bolşevici în străinătate", a povestit Tatiana Muntian, expertă a fundaţiei.

Printre obiectele expuse se numără o bombonieră în formă de ou care a aparţinut regelui George I al Greciei, fratele împărătesei Maria Fedorovna, cumpărată la licitaţie la casa Christies, precum şi colecţia bancherului Edmond Safra, cumpărată de Vekselberg în 2005 la Sotheby"s.