Obama: Vizită 'istorică' în Israel şi ANP, în martie, pentru a reactiva procesul de pace

Barack Obama va realiza în martie prima sa vizită ca preşedinte al SUA în Israel şi în Autoritatea Naţională Palestina (ANP) cu scopul de a reactiva procesul de pace, potrivit Canalului 10 israelian.
Barack Obama. (Alex Wong / Getty Images)
Epoch Times România
06.02.2013

Barack Obama va realiza în martie prima sa vizită ca preşedinte al SUA în Israel şi în Autoritatea Naţională Palestina (ANP) cu scopul de a reactiva procesul de pace, potrivit Canalului 10 israelian. Vizita, programată pentru 20 martie, la o săptămână după ce se va încheia în Israel procesul de formare a noului guvern, este pregătită în secret. Echipele de securitate ale Casei Albe se află în zonă zilele acestea pentru a evalua nevoile. Obiectivul este de a reactiva procesul de pace, au declarat pentru Canal 10 surse guvernamentale israeliene care au considerat vizita 'istorică', notează miercuri ziarul La Razon.

Într-un comunicat emis de biroul premierului israelian, Benjamin Netanyahu, se confirmă laconic că cei doi lideri 'au vorbit la telefon despre o vizită a preşedintelui Obama după formarea guvernului'. 'Cele două părţi au coincis că o astfel de vizită ar fi o oportunitate importantă pentru a sublinia prietenia şi cooperarea între cele două ţări'. Spre deosebire de predecesorii săi la Casa Albă , Bill Clinton şi George W. Bush, în primii lor ani de mandat, actualul preşedinte nu a vizitat nici Israelul nici ANP deşi a fost în regiune în diferite ocazii. De data aceasta vizita se va perfecta 'după ce a primit promisiunea că va fi posibil să se reactiveze procesul de pace', notează corespondentul israelian, Emanuel Rozen, potrivit căruia vizită va dura trei zile şi se va încadra într-un turneu prin regiune.

Între 2009 şi 2010, Obama a încercat fără succes să reactiveze procesul de pace, iar acum doreşte să marcheze un succes pe plan diplomatic, notează ziaristul. De la Washington, Casa Albă a confirmat turneul, dar a precizat că data nu este definitivă. Ultima oară când negociatorii israelieni şi palestinieni s-au aşezat la aceeaşi masă a fost în septembrie 2010, după moratoriul parţial de zece luni pe care Netanyahu l-a declarat privind construcţia aşezămintelor evreieşti. După expirarea moratoriului, preşedintele ANP, Mahmud Abbas, a abandonat negocierile şi de atunci cere întreruperea activităţilor israeliene în aşezăminte drept condiţie pentru a relua dialogul.

Surse diplomatice de la Washington au confirmat că Obama a primit promisiunea că ar putea face 'lucruri mari' pentru a reactiva procesul de negociere şi că ultimele declaraţii în acest sens ale premierului israelian au fost ascultate. Când a primit sarcina de a forma noul guvern de la preşedintele israelian, Shimon Peres, Netanyahu a întins mâna palestinienilor şi l-a chemat pe Abbas să revină la negocieri. Rezultatele electorale din Israel şi voinţa premierului de a se înconjura de o coaliţie amplă a partidelor de centru indică, de asemenea, că în al doilea său mandat va lua o decizie în acest sens.

Relaţiile dintre cele două ţări au fost umbrite de tensiunile personale dintre Netanyahu şi Obama. Mai ales de divergenţele privind programul nuclear iranian şi de voinţa Israelului de a lansa un atac asupra Iranului, domolită însă de Washington. Ideea ca Obama sa viziteze Tel Avivul în 2013 a venit însă de la preşedinţia israeliană care organizează în iunie o ediţie specială a Conferinţei Prezidenţiale, forum de dezbatere patronat de şefia statului cu prilejul împlinirii a 90 de ani de Shimon Peres. Potrivit postului Canal 10, Casa Albă a răspuns pozitiv la invitaţie cu condiţia ca preşedintele, care a vizitat zona ca senator în 2008, să primească 'un motiv diplomatic temeinic'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor