O "scoala" chineza invata femeile arta de a cuceri barbati cu bani

Scoala pentru educarea morala a femeilor din Beijing plaseaza casatoria si educatia familiala pentru femei, in centrul instruirii. Dar unul din cursurile sale, "Casatoreste-te cu un barbat bogat," a starnit multa controversa.
Clasa in Beijing: "Casatoreste-te cu un om bogat" genereaza discuţii .. (deyunvxueguan.com)
Sunny Chao & Estelle Morgan
22.08.2011

Scoala pentru educarea morala a femeilor din Beijing plaseaza casatoria si educatia familiala pentru femei, in centrul instruirii. Dar unul din cursurile sale, "Casatoreste-te cu un barbat bogat," a starnit multa controversa.

Scoala si-a deschis portile in luna mai, precedata de o recrutare ambitioasa in lunile iulie si august ale anului trecut. In mai putin de un an, directorul sau a declarat ca recrutat "circa 2800 de studente". Ea a adaugat, "suntem intr-o perioada de dezvoltare rapida."

Shao Tong, directoarea executiva si fondatoarea scolii, a declarat pentru Beijing Morning News intr-un interviu publicat pe 3 august ca cursul "Casatoreste-te cu un barbat bogat" este un slogan.

La inceput, ea a afirmat ca au constatat ca utilizarea unor sloganuri publicitare, cum ar fi "Cum sa devii extraordinara" nu atrage studente. Mai tarziu, ea a ales acest titlu specific pentru curs, spunand ca acesta a facut mult mai usor atragerea noilor studente.

Directoarea de marketing, Ding Zhenyu, a notat ca printre cele 30 de cursuri oferite, patru sunt cele mai cautate, "Auto-pozitionarea", "Citeste-i gandurile," "Imblanzeste-ti sotul tau," si "O familie armonioasa".

Shao a afirmat ca scoala vizeaza tinere femei cu varste cuprinse intre 23 si 36. Proportia studentelor celibatare versus casatorite este de aproximativ 8:2.

Shao a descris, de asemenea, datele demografice ale studentelor ca fiind din "clasa de mijloc" si a adaugat, "Printre studentii nostri, circa o treime sunt remarcabile cand vine vorba de frumusete, in timp ce aproximativ trei cincimi sunt considerate aratoase."

Cand a fost intrebata ce a inspirat-o sa deschida o scoala, Shao a spus, "Am vazut experientele nefericite in dragoste ale prea multor femei. Ele ar fi putut evita acest tip de frustrare, dar nimeni nu le-a invatat cum."

Taxele de studiu depind de curs. Shao a declarat unui reporter de la Beijing News ca "Citeste oamenii si cunoaste oamenii" este un curs de 16 ore si costa circa 2.000 de yuani (aproximati 300 de dolari).

Cursul "Cum sa comunicati cu barbati de succes" costa intre 30.000 si 40.000 de yuani, sau 4.700 – 6.200 dolari (costul specific al cursului fiind determinat de timpul necesar de completare, care depinde de ''calitatea studentilor").

Dar cursul care a starnit cea mai mare atentie fata de scoala, si multe discutii, este "Casatoreste-te cu un barbta bogat."

"Cursul venereaza banii," este un sentiment comun exprimat on-line de poporul chinez. Unii cred ca cursul este prea ostentativ de materialist, predand femeilor tehnici despre cum sa puna mana pe un milionar sau chiar miliardari, si ca o astfel de focalizare erodeaza valorile morale din societate.

"Este o avertizare a urmatorului text: va exista din ce in ce mai putina afectiune reala. Femeile vor deveni si mai mult orientate spre consum si materialiste. Cu cat economia Chinei devine mai dezvoltata, cu atat standardele si valorile cultural-morale ale oamenilor vor deveni mai inferioare," a comentat internautul nid258 pe QQ Weibo, o platforma populara asemanatoare cu Twitter.

"Ce folos au doar bani? Daca banii sunt murdari, atunci te murdaresti si tu. Daca el are un caracter rau, atunci ti-ai distrus viata", a scris Riyuexinchenpe QQ Weibo.

Liu Fengqin, o experta de la Centrul de consiliere psihologica pentru femei, Maple, a declarat pentru News Beijing pe 5 august ca numele reflecta nevoile psihologice ale unor femei in prezent.

Dar, in acelasi timp, ea a spus, ca acesta contribuie la transformarea femeilor in accesorii pentru barbati, si arata o lipsa de respect pentru femei.

Sociologul chinez bine-cunoscut Li Yinhe a incercat sa explice pentru Qianjiang Evening News in decembrie anul trecut, motivul pentru care femeile din China ar prefera mai degraba sa fie nefericite si bogate decat fericite si sarace.

Ea a explicat ca, datorita faptului ca chinezii au fost influentati de ateismul promovat de Partidul Comunist Chinez (PCC), "majoritatea oamenilor cred ca nu mai este nimic dupa moarte. Astfel ei se inchina banilor si cred ca toata fericirea se afla doar in aceasta viata."

Lasand la o parte popularitatea aparenta a scolii printre parvenitii sociali, asa cum este reflectata de persoanele care s-au inscris, legitimitatea acesteia ca institutie reala de invatamant a fost pusa sub semnul intrebarii.

China News a raportat pe 3 august ca in timp ce pretinde ca ar fi o "institutie de formare," documentele nu prezinta nici o dovada ca scoala ar fi de fapt inregistrata ca atare. Numele sau ca firma este: "Beijing Tailikins Informatii Consulting Co, Ltd."

Expertii juridici citati in presa au subliniat faptul ca Scoala pentru educarea morala a femeilor din Beijing nu este de fapt o scoala. Este o companie de consultanta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor