O lună de la "Jandarmeriadă", nimeni tras la răspundere. Augustin Lazăr explică ce blochează dosarul

Ancheta vizând violenţele de la mitingul Diasporei, miting spulberat în forţă de jandarmi, durează pentru că majoritatea documentelor care constituie probe la dosar sunt clasificate, explică Augustin Lazăr.
Augustin Lazar (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
07.09.2018

La o lună de la "Jandarmeriadă", deşi în spaţiul public au circulat numeroase înregistrări video cu protestatari paşnici băuţi, cu oameni gazaţi în masă şi sute de oameni au depus plângeri penale, niciun oficial şi niciun angajat MAI n-a fost pus sub acuzare. Care-i motivul pentru care pare că nu se întâmplă nimic? Ei bine, potrivit procurorului general, Augustin Lazăr, ancheta privind reprimarea protestului din 10 august durează, căci majoritatea documentelor care constituie probe la dosar sunt clasificate.

"Este un dosar pe rolul Secţiei Parchetelor Militare, care are un anumit specific. Majoritatea documentelor sunt clasificate, iar acest lucru atrage o anumită dificultate în evaluarea lor. Este evident că ele trebuie declasificate", a declarat vineri dimineaţă procurorul general, citat de News.ro, întrebat de jurnalişti, la sosirea la CSM, de ce durează ancheta privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august.

Reamintim că jandarmii au intervenit în forţă pe 10 august împotriva mulţimii din Piaţa Victoriei, lăsând în urmă sute de victime. Imaginile cu intervenţia brutală au făcut înconjurul internetului şi presei: nori de gaze, grenade lacrimogene, cartuşe cu piper, oameni alergând înnebuniţi, femei înlăcrimate şi vomitând, ambulanţe pline, tineri loviţi cu bastoane şi picioare în cap.

Represiunea cetăţenilor a început încă de după-amiază, jandarmii pulverizând frecvent gaze lacrimogene înspre cetăţeni paşnici, inclusiv în bătrâni, femei, fapt documentat de înregistrările video atât ale jurnaliştilor cât şi ale participanţilor la protest. Pe seară, petardele şi grenadele lacrimogene au bubuit în aer şi în mulţime, tunul cu apă a fost pus pe mulţime iar în jurul orei 11 noaptea, forţele de ordine au evacuat la propriu Piaţa printr-un atac de o violenţă fără precedent. Jandarmii au dat iama în mulţime, peste tot pluteau nori de gaze iritante, oameni au fost bătuţi deşi erau cu mâinile ridicate sau aşezaţi, lumea fugea înnebunită iar ambulanţele nu mai pridideau acordând îngrijiri. Peste 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale iar plângerile la Parchetul Milita au tot curs. Epoch Times a înregistrat numeroase mărturii ale victimelor: oameni gazaţi, bătuţi, insultaţi, agresaţi.

Iar în timp ce oamenii agresaţi făceau cozi la IML şi la Parchet, oficialii responsabili de "gestionarea" situaţiei în ziua/seara de 10 august s-au tot contrazis în declaraţii. Astfel, în timp ce prefectul Capitalei susţine că a semnat ordinul de intervenţie în forţă după miezul nopţii, după ce jandarmii alungaseră deja oamenii cu gaze, bastoane şi tun cu apă, reprezentanţii Jandarmeriei şi Carmen Dan au susţinut că ordinul a fost semnat în jurul orei 20.00, pentru ca jandarmii să evacueze spaţiul din faţa sediului Guvernului, în jurul orei 23.00.

Un alt aspect controversat legat de intervenţia jandarmilor este legat de faptul că unii dintre ei aveau numerele de pe căşti acoperite cu bandă neagră, ceea a născut suspiciunea că s-a încercat efectiv împiedicarea identificării celor ce comit violente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor