O cantitate de cereale record pentru ultimii ani s-a recoltat în Transnistria

(photos.com)
Tatiana Chiriac
09.08.2013

O cantitate de cereale record pentru ultimii ani, practic, 320 mii tone de cereale de grupa I, s-a recoltat în Transnistria, a declarat ministrul transnistrean al agriculturii şi resurselor naturale, Fedot Ţâbulschi, într-un interviu acordat agenţiei "Novosti Pridnestrovia". Potrivit "Infotag", funcţionarul a spus că aceasta se datorează muncii vaste a agricultorilor, a tuturor celor implicaţi în activităţile "cu pâinea cea mare".

"S-au recoltat 260 mii tone de grâu alimentar, cu o recoltă medie la hectar de 40 chintale. Acesta este un indicator foarte bun, dar putea fi şi mai bun. Lideri după indicatorii recoltei la hectar sunt raioanele Râbniţa, cu 45,4 q/ha, Camenca, cu 43,3 q/ha, şi Grigoriopol, cu 41 q/ha", a precizat viceministrul, menţionând totodată că Slobozia, un actor puternic pe piaţa cerealelor, nu a ajuns între lideri doar din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Conform afirmaţiilor lui Ţâbulschi, preţul actual la grâul alimentar, în limita de $160-165 pentru o tonă, este destul de mic.

"Piaţa grâului alimentar este abia în curs de formare şi acolo deocamdată nu există o mare activitate. Sperăm că situaţia se va schimba în timpul apropiat", a presupus funcţionarul. Ministerul agriculturii speră şi la o recoltă frumoasă de porumb, cultură care ocupă o suprafaţă de 22 mii ha.

"Sperăm că recolta la hectar va fi de 50 q şi în final vom obţine 100-110 mii tone de cereale. De asemenea în republică aproape 50 mii ha sunt rezervate florii-soarelui. Cred că vom putea obţine o recoltă la hectar de circa 20 q, şi vom avea 120 mii t", a conchis Ţâbulschi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor