O bancă importantă din România, obligată să recalculeze dobânzile. Nereguli găsite la circa 90.000 de credite

Bancnotă de 100 de lei (YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
20.11.2024

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a acuzat că ING Bank România n-a pus corect în aplicare transparentizarea costurilor contractelor din urmă cu mai bine de 14 ani, obligând clienţii să plătească două marje de dobândă, arată datele obţinute de Profit.ro.

Dobânda aplicată creditelor ING ar fi trebui să fie compusă din dobânda de referinţă a băncii şi marja băncii. Banca a luat însă decizia ca dobânda să fie calculată ca EURIBOR/ROBOR + marja băncii + procent fix (calculat ca diferenţă între dobânda de referinţă a băncii şi EURIBOR/ROBOR).

Potrivit sursei citate, ANPC a amendat ING Bank, pe data de 12 septembrie 2024, şi a obligat instituţia financiara să refacă contractele de credit modificate în 2010, când a pus în aplicare Ordonanţa 50/2010 privind contractele de credit încheiate cu consumatorii.

Amenda vine în contextul în care ANPC a obligat ING să elimine una dintre marje de dobândă şi să restituie banii clienţilor, însă banca s-a dus în instanţă să ceară şi a obţinut suspendarea acestei obligaţii până i se judecă plângerea pe fond, pe motiv că ar fi foarte costisitoare şi ar cere un efort imens din partea angajaţilor care s-ar ocupa cu recalcularea dobânzilor a aproape 90.000 de credite.

Potrivit site-ului citat, banca susţine că prin măsurile dispuse de ANPC ar trebui să modifice un număr de 89.636 contracte de credit, dintre care 3.750 sunt în derulare (restul fiind închise ca urmare a executării de către părţi a obligaţiilor ce le revin) şi implică un impact financiar de circa 346.123.910 lei, sumă ce reprezintă o estimare, fiind în realitate nevoie de analiza financiară a fiecărui contract de credit. Mai mult detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor