NUP în 60% din dosarele pe ilegalităţi silvice, în perioada 2009-2010
Circa 60% dintre cele 7.168 de dosare penale pentru ilegalităţi silvice au primit soluţia de neîncepere a urmăririi penale din partea procurorilor în perioada 2009-2010, arată un studiu ale cărui rezultate au fost făcute publice marţi de Centrul pentru Potlitici Durabile Ecopolis.
27% dintre dosare au primit alte soluţii de netrimitere în judecată şi doar 13% (723 de dosare) au fost trimise în instanţă. Dintre cele 723 de dosare trimise în instanţă, doar 34 de condamnaţi au primit pedepse cu închisoare cu executare, adică mai puţin de 0,5% dintre cei implicaţi într-un dosar penal, arată acelaşi studiu.
"În România, dacă furi o pâine rişti închisoare de şapte ani. Pentru tăieri ilegale şi furt de pădure, ai 99% şanse să nu faci închisoare. În atare context, considerăm că se impun măsuri pentru ca infracţiunile silvice să fie tratate în concordanţă cu pericolul de mediu major şi cu pagubele pe care acest fenomen le aduce", a declarat preşedintele Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis, Costel Popa.
La prezentarea rezultatelor studiului, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, Valerian Solovăstru, a atras atenţia asupra complexităţii situaţiei şi asupra dificultăţilor cu care se confruntă personalul său în relaţia cu infractorii. Solovăstru a subliniat că "România este, probabil, singura ţară din lume care îşi păzeşte pădurea cu ajutorul pădurarilor şi singura din UE în care s-a păstrat practica ineficientă a marcării arborilor ce urmează a fi tăiaţi".
Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a reafirmat interesul ministerului pentru înăsprirea legislaţiei în domeniu, astfel încât ilegalităţile silvice să fie tratate la adevărata lor importanţă şi în conformitate cu impactul pe care îl au asupra mediului. "Avem o propunere legislativă în curs de finalizare care reduce la 1 mc limita actuală de 5 mc tăiaţi, peste care ilegalitatea este încadrată ca faptă penală şi nu contravenţie", a spus Borbely.
Potrivit studiului Ecopolis, infracţiunile constatate de către instituţiile de control au avut un prejudiciu total estimat de peste 24 milioane de lei. În acelaşi timp, autorităţile estimează că au fost tăiaţi ilegal peste 172.000 m cubi de masă lemnoasă, dar confiscările se ridică la mai puţin de 25% din acest volum. Diferenţa de 131.000 metri cubi reprezintă lemn rezultat din ilegalităţi nedepistate.
Studiul a avut la bază date furnizate de autorităţi silvice, poliţie, jandarmerie, parchete şi instanţe din 10 judeţe, pentru perioada 2009-2010.