Numeroşi generali ai Franţei semnează o scrisoare în care avertizează că ţara e pe cale să se dezintegreze sub presiunea islamiştilor

Generalul în retragere Christian Piquemal
Generalul în retragere Christian Piquemal (PHILIPPE HUGUEN / AFP via Getty Images)

Emmanuel Macron a ameninţat că va pedepsi o serie de generali francezi care au semnat o scrisoare deschisă prin care avertizează că ţara se îndreaptă spre „război civil” din cauza islamului radical.

Douăzeci de generali în retragere, precum şi numeroşi militari în serviciu, au semnat scrisoarea prin care se avertizează că eşecul de a acţiona împotriva „hoardelor suburbane” - o referire la populaţia predominant imigrantă din zonele care înconjoară oraşele franceze - va duce la "mii" de decese.

Guvernul francez a condamnat cu tărie scrisoarea, care a fost publicată la 60 de ani de la o lovitură de stat eşuată efectuată de către generali care se opuneau acordării independenţei Algeriei de către Franţa.

"Sunt acţiuni inacceptabile", a declarat, luni, ministrul Apărării, Florence Parly, adăugând că militarii aflaţi încă în serviciu au încălcat o lege care le impune neutralitatea din punct de vedere politic.

„Vor fi consecinţe, în mod firesc”, a afirmat Parly, adăugând că a instruit şeful de stat major al armatei să aplice acţiuni disciplinare.

Scrisoarea deschisă, publicată în revista de dreapta Valeurs Actuelles, susţine că ar putea fi necesară o lovitură de stat militară pentru a opri un „război civil” în Franţa.

În ciuda condamnărilor din partea guvernului şi a partidelor de stânga, Marine Le Pen a salutat scrisoarea semnată de 80 de ofiţeri, precum şi de cei 20 de generali.

„Vă invit să vă alăturaţi participării la viitoarea bătălie, care este bătălia Franţei”, a scris ea într-un răspuns la scrisoare.

Le Pen a fost criticată pe scară largă de oponenţii ei de stânga şi de dreapta pentru sprijinul acordat militarilor din spatele a ceea ce cotidianul de stânga Liberation a descris ca fiind „un apel la sediţie”.

Semnatarul principal al scrisorii este Christian Piquemal, în vârstă de 80 de ani, care a comandat Legiunea Străină înainte de a-şi pierde privilegiile de ofiţer în retragere, după ce a fost arestat la o demonstraţie anti-islamică din 2016.

Scrisoarea este semnată şi de fostul ofiţer Jean-Pierre Fabre-Bernadac şi de alţi 1000 de militari de grade mai mici, inferioare.

Scrisoarea susţine: „Franţa este în pericol. Mai multe pericole letale o ameninţă. Chiar şi în retragere, rămânem soldaţi ai Franţei şi în circumstanţele actuale nu putem sta indiferenţi faţă de soarta frumoasei noastre ţări".

Ofiţerii în retragere susţin că Franţa „se dezintegrează din cauza hoardelor islamiste din suburbii, care controlează părţi mari ale naţiunii şi le transformă în teritoriu supus dogmelor contrare Constituţiei noastre”.

Macron a fost, de asemenea, atacat, în scrisoare, ofiţerii criticând statul pentru că a permis acţiuni brutale ale poliţiei împotriva protestelor "Vestelor Galbene" din ţară.

Scrisoarea susţine că Franţa va „exploda” în război civil dacă „nu se va face nimic”, iar eventualitatea respectivă va genera moartea a mii de persoane.

Ofiţerii au mai susţinut că au sprijin larg în armată şi că sunt „gata să sprijine” politicienii care se concentrează asupra oferirii „siguranţei naţiunii”.

Partidul lui Le Pen a sprijinit scrisoarea, spunând că reflectă punctele de vedere ale „patrioţilor”, cât şi pe generalul Pierre de Villiers, fost şef al statului major, demis de Macron în 2017.

Unuia dintre iniţiatorii scrisorii, generalul Christian Piquemal, i s-au retras privilegiile de ofiţer pensionar după ce a fost arestat la un miting anti-imigraţie din Calais în 2016. La demonstraţia respectivă erau prezenţi şi membrii ai mişcării anti-islamice Pegida.

Piquemal a negat faptul că Pegida se afla acolo şi a negat că protestul său ar fi fost rasist, motivul unei plângeri care l-a adus în faţa unui tribunal francez.

Piquemal, în retragere din 2000, şi-a pierdut dreptul de a purta uniformă şi legitimaţia de ofiţer militar.

Un alt general, conform unui articol al Daily Mail, este Emmanuel de Richoufftz. Absolvent al prestigioasei şcoli militare Saint-Cyr fondată de Napoleon, de Richoufftz a servit ca asistent al premierului francez Pierre Mauroy din 1981 până în 1984. A slujit în Irak, Africa şi Bosnia. Este cunoscut ca „generalul suburbiilor” după ce a scris o carte intitulată „Un alt război târziu” în 1992.

Generalul a încercat să alerteze publicul cu privire la „ghetouri reale existente la periferia oraşelor”, avertizând că este necesară intervenţia pentru integrarea tinerilor defavorizaţi.

El a reprezentat partidul lui Marine Pen la alegerile locale din Le Grau-du-Roi din 2019.

Anul trecut a renunţat să sprijine partidul lui Le Pen alăturându-se formaţiunii Debout la France („France Arise”), un partid eurosceptic de dreapta.

Un alt semnatar al scrisorii este Jean-Pierre Fabre-Bernadac, fost şef de poliţie şi activist al Vestelor Galbene. Fabre-Bernadac este managerul sitului Place Armes, care este „deschis tuturor militarilor pensionari, activi şi în rezervă care iubesc Franţa şi îşi dau seama că Franţa este pe muchie”.

În 2018, Fabre-Bernadac a participat la protestele Vestelor Galbene împotriva guvernului lui Macron.

Într-o apariţie recentă la radio, Fabre-Bernadac a deplâns „omerta” care se află în jurul problemei imigraţiei, susţinând că uciderile şi agresiunile comise de migranţi nu au primit o acoperire mediatică. El l-a numit fenomenul „un dublu standard teribil”.

Într-o altă apariţie recentă în presă, Fabre-Bernadac a spus: „francezii nu au încredere în politicieni, dar au încredere în armată”.

Ministrul francez al Apărării a reacţionat cu furie, spunând că o coaliţie între foşti generali intraţi în politică şi candidatul la prezidenţiale de extremă dreapta Le Pen ar fi o ruşine.

Parly a afirmat: „Scrisoarea iresponsabilă publicată în Valeurs Actuelles este semnată de militari în retragere, care nu mai au nicio funcţie în armata noastră şi care se reprezintă doar pe ei înşişi”.

Exprimându-şi furia pe Twitter, Parly a spus că „neutralitatea şi loialitatea” sunt două principii esenţiale pentru militari.

Dacă Le Pen îl va înlocui pe Emmanuel Macron în funcţia de preşedinte al Franţei după alegerile de anul viitor, ea va deveni implicit şefa forţelor armate franceze.

Actuala - a cincea - republică a Franţei a fost ameninţată de lovituri de stat militare în trecut, în special din partea activiştilor de extremă dreapta, care încercau să menţină colonia franceză din Algeria.

Există aproximativ cinci milioane de musulmani în Franţa - cea mai mare comunitate de acest gen din vestul Europei - şi mulţi provin din fostele colonii, cum ar fi Algeria.

Partidul National Rassemblement - fost Frontul Naţional - a fost fondat de tatăl Marinei Le Pen, Jean-Marie Le Pen, considerat antisemit, rasist şi islamofob.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe