"Nu vom tolera nicio încălcare a statului de drept!" - USR transmite mesajul comisarului european pentru Justiţie

Delegatie USR, intalnire cu comisarul european pentru Justitie
Delegatie USR, intalnire cu comisarul european pentru Justitie

Deputatul USR Stelian Ion a anunţat că a avut o discuţie cu comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders, în urma căreia este în măsură să transmită oficial un mesaj autorităţilor române: să nu adopte legile justiţiei (proiecte deja controversate) înainte de avizul Comisiei de la Veneţia.

"Nu grăbiţi adoptarea legilor Justiţiei până nu avem avizul comisiei de la Veneţia. Este un mesaj foarte clar, fără dubiu. Avem timp, în PNRR am stabilit un jalon pentru adoptarea legilor până la jumătatea anului viitor, avem răgazul necesar să adoptăm nişte legi care să fie şi bune, să fie un plus pentru justiţie şi nu un regres", a declarat el după întâlnirea cu Reynders.

"Comisia europeană şi comisarul în mod special sunt determinaţi să urmărească respectarea statului de drept, solicitările Comisiei de la Veneţia şi a celorlalte insituţii, ca acestea să fie respectate şi implementate", a precizat, la rândul său, deputatul Silviu Dehelean.

"Nu există niciun calendar agreat de ministrul Cătălin Predoiu cu Comisia Europeană pentru a trece pe repede înainte aceste legi. Acum 4 ani de zile, în Comisia Iordache, am dezbătut mai multe luni. Acum, să ne grăbim şi să trecem nişte legi proaste, fără să avem în prealabil avizul comisiei de la Veneţia este o greşeală. Aşteptaţi mesajul comisiei de la Veneţia şi nu puneţi în pericol toate eforturile de până acum", a concluzionat Stelian Ion.

La rândul său, europarlamentarul USR Vlad Gheorghe - şi el participant la întâlnire, a subliniat ulterior, într-o postare pe Facebook că mesajul comisarului european pentru Justiţie a fost unul ferm: "Nu vom tolera nicio încălcare a statului de drept!"

"Am vorbit azi cu comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders: mesajul Comisiei Europene este foarte clar - NU adoptaţi legile justiţiei fără avizul Comisiei de la Veneţia şi fără rezolvarea prevederilor obligatorii din MCV!

Alături de colegii mei jurişti USR din Parlamentul României, am mers astăzi să discutăm cu comisarul Reynders pentru că asaltul asupra justiţiei pe care PSD, PNL şi UDMR îl fac zilele acestea sub oblăduirea ministrului Predoiu este intolerabil! Răspunsul comisarului a fost ferm: nu vom tolera nicio încălcare a statului de drept!

Regula este valabilă pentru toate statele membre, nu doar pentru Ungaria lui Viktor Orban sau polonezi. Este valabilă chiar dacă avem război în Ucraina. Este valabilă chiar dacă Iohannis are impresia că îi minte frumos în germană pe liderii instituţiilor europene. Toţi comisarii europeni, inclusiv Věra Jourová, inclusiv Didier Reynders ştiu perfect ceea ce coaliţia de guvernare face în România cu legile avertizorului de integritate, cu Secţia Specială nedesfiinţată, cu CSM şi cu tot pachetul pentru justiţie. Ciucă, Ciolacu şi Kelemen, NU vă jucaţi cu focul! NU riscaţi intrarea României în Schengen şi drepturile românilor ca să vă scăpaţi voi corupţii!

Ascultaţi-l pe colegul meu, Stelian Ion, fost ministru al Justiţiei dat jos la ordinul lui Iohannis: Este un dezastru ce se întâmplă în Parlament şi în Comisia specială pentru legile justiţiei. Nimic nu este reformat, nimic nu este îmbunătăţit cu adevărat. Chiar şi în Comisia Iordache care înfăptuia dorinţa lui Liviu Dragnea, legile au fost discutate cel puţin 6 luni. Mai mult, coaliţia de la guvernare a limitat şi timpul de dezbateri în plen.

PSD, PNL şi UDMR nu ţin cont că USR a sesizat Comisia de la Veneţia pe legile justiţiei, nu îi interesează avizul acesteia şi nu ţin cont de nicio altă opinie. Scopul este evident: să îngroape justiţia independentă din România, iar ministrul Cătălin Predoiu le-a servit instrumentele pe tavă.

Are dreptate deputatul Silviu Dehelean, care s-a luptat cu Iordache şi Nicolicea ca să o luăm de la capăt acum cu Predoiu şi prietenii: PSD, PNL şi UDMR finalizează opera lui Dragnea şi ignoră în continuare instituţiile europene. Este clar că vor un sistem judiciar clientelar, unde puterea să aparţină oamenilor pe care să-i numească partidele. Zilele acestea în Parlamentul României coaliţia de la guvernare votează legi pentru liniştea lor şi împotriva unei justiţii independente. USR nu va permite ca legile justiţiei să rămână în această formulă" a transmis Vlad Gheorghe.

Reamintim că, în contextul solicitării Consiliului Europei ca România să modifice legile justiţiei în conformitate cu avizul Comisiei de la Veneţia, USR a înaintat luni o cerere către Biroul permanent al Camerei Deputaţilor de prelungire a termenului de raport pentru cele trei legi propuse de ministrul Predoiu până la primirea opiniei Comisiei de la Veneţia. Cu toate acestea, Comisia Specială pentru Legile Justiţiei a continuat să lucreze nestingherită, a dat raport pe prima lege din proiect - Legea organizării CSM şi aceasta a şi fost adoptată de Camera Deputaţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne