NU pentru Blocul „Pobeda” creat de fugarul Şor la Moscova: Curtea de Apel Chişinău susţine decizia CEC de a nu-l înregistra pentru prezidenţiale
După refuzul Comisiei Electorale Centrale, Curtea de Apel Chişinău a respins contestaţia Blocului Politic Pobeda (Victorie, n.r.) creat de oligarhul fugar Ilan Şor la Moscova, în ceea ce ţine de înregistrarea în cursa electorală pentru a participa la alegerile prezidenţiale din 20 octombrie 2024. Potrivit TV8, reprezentanţii blocului au anunţat că vor merge mai departe şi vor contesta decizia la Curtea Supremă de Justiţie.
După decizia Curţii de Apel Chişinău, care a menţinut refuzul CEC de a înregistra Blocul „Pobeda” la alegerile prezidenţiale şi referendumul constituţional din 20 octombrie, Vasile Bolea, preşedintele Partidului „Renaştere”, parte a blocului politic, a declarat că: „argumentele lor sunt supte din deget”.
Totodată, Vasile Bolea a menţionat că, indiferent de decizie, va fi creat un grup de iniţiativă care se va ocupa de colectarea semnăturilor pentru a putea participa la alegeri.
La rândul ei, Marina Tauber, secretara formaţiunii, susţine că au pregătit mai multe opţiuni legale pentru a se asigura că vor putea participa la alegeri.
„Nimeni nu ne poate interzice să ne exprimăm opinia cu privire la referendum. Am văzut din nou că partidul de la guvernare nu vrea să ne înregistreze şi arată tuturor că se teme de Ilan Şor şi de echipa noastră”, a declarat Tauber, deşi cel care se teme să vină în Republica Moldova pentru a se înregistra în cursa electorală este chiar fugarul Şor, care se ascunde începând cu 2019, o perioadă în Israel, iar de ceva timp la Moscova.
TV8 aminteşte că decizia CEC de a nu înregistra Blocul „Pobeda” la scrutinele din octombrie ar fi avut la bază mai multe motive. Printre acestea, faptul că numele blocului ar fi similar cu al unui partid politic, modul de finanţare al formaţiunii, dar şi pentru faptul că Marina Tauber este pe lista sancţiunilor internaţionale.
Potrivit reprezentanţilor CEC, blocul „Pobeda” este constituit din patru partide politice: „Victorie”, „Renaştere”, „Şansă” şi „Forţa de Alternativă şi Salvare a Moldovei”, iar secretară executivă a fost numită Marina Tauber. Formaţiunea a solicitat pe 30 iulie înregistrarea pentru referendumul constituţional, iar pe 2 august pentru alegerile prezidenţiale din 20 octombrie. Cele două cereri au fost conexate pe data de 3 august.
Astfel, Comisia Electorală Centrală a respins înregistrarea blocului „Pobeda” pentru participarea la agitaţia pro sau anti-referendum dar şi la alegerile prezidenţiale din toamnă. Asta înseamnă ca şi Vasile Bolea, care zilele trecute a anunţat că va fi candidatul „Pobeda” la prezidenţiale nu va mai putea fi înregistrat în calitate de concurent electoral din partea blocului pro-rus. Bolea ar putea participa la alegeri drept candidat independent sau susţinut de un partid care va trece înregistrarea.
Funcţionarii electorali au mai specificat că Marina Tauber nu poate fi secretara blocului, atât timp cât figurează în listele de sancţiuni occidentale pentru acţiuni de destabilizare a Republicii Moldova.
Totodată, CEC a decis să sesizeze Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) pentru verifica membrii blocului care nu ar fi depus declaraţiile de avere.
Vicepreşedintele CEC, Pavel Postică, a menţionat că materialele prezentate de blocul „Pobeda” ar conţine anumite erori tehnice, iar solicitanţii urmau să anexeze documentele lipsă până pe 6 august. De altă parte, Adrian Cojocaru, care a reprezentat blocul „Pobeda” în cadrul şedinţei, a menţionat că blocul ar fi îndeplinit toate prevederile legale şi a anexat toate actele necesare, scrie sursa citată.
Menţionăm că până în aceste momente, la CEC au depus actele 13 pretendenţi la fotoliul de preşedinte, în vederea înregistrării grupului de iniţiativă. Este vorba despre:
- 1. Ion Chicu - lider PDCM;
- 2. Vasile Tarlev - ex-premier, independent;
3. Alexandr Stoianoglo - fost procuror general, susţinut de PSRM;
4. Valeriu Pleşca - fost ministru al Apărării, înaintat de PSDE;
5. Octavian Ţîcu - istoric, ex-deputat, desemnat de Blocul „Împreună”;
6. Tudor Ulianovschi - fost ministru de Externe, independent;
7. Renato Usatîi - Lider Partidul Nostru;
8. Irina Vlah - fostă başcană a Găgăuziei;
9. Igor Munteanu - lider CUB;
10.Maia Sandu - actuala şefă a statului, susţinută de PAS;
11.Ludmila Corsun, preşedinte al Federaţiei naţionale-culturale autonome a moldovenilor din Federaţia Rusă;
12.Andrei Năstase – fost lider al Platformei DA, independent;
13.Valentin Borodachi - administrator la Televiziunea Oamenilor Simpli şi Liberi, nu se cunoaşte dacă acesta candidează independent sau din partea unui partid politic.