Novak Djokovic câştigă medalia de aur olimpică, completând Golden Slam la Paris [video]

Sârbul a luat medalia de aur după ce l-a învins pe Carlos Alcaraz cu 7-6 (3), 7-6 (2).
Novak Djokovic, după câştigarea aurului Olimpic la Paris, 4 august 2024 (Facebook/djokovicofficial)
Mioara Stoica
04.08.2024

Medalia de aur olimpică era singurul titlu major care îi lipsea din vitrina cu trofee, dar duminică, 4 august Novak Djokovic a reuşit să o adauge la colecţia sa la Olimpiada de la Paris.

Sârbul a completat "Golden Şlam" pe zgura de la Philippe Chatrier, după ce l-a învins pe campionul în exerciţiu de la Roland Garros, Carlos Alcaraz, cu 7-6(3), 7-6(2) în finala olimpică, în două ore şi 50 de minute.

Djokovic, care obţinuse deja cea mai bună performanţă a sa în cele cinci participări la Jocurile Olimpice, a adăugat aurul olimpic la cele patru titluri de Grand Slam ale sale, realizând un lucru pe care doar patru jucători îl mai făcuseră până atunci: André Agassi, Steffi Graf, Rafael Nadal şi Serena Williams.

 (screenshot via ATP Tour)
(screenshot via ATP Tour)

Numărul 2 în clasamentul ATP PIF urmărea acest obiectiv de trei ediţii olimpice. La Rio 2016 a avut prima şansă, dar a cedat în primul tur în faţa lui Juan Martin del Potro. La Tokyo 2020 nu a reuşit să obţină o medalie, pierzând în semifinale în faţa lui Alexander Zverev şi Pablo Carreno Busta în lupta pentru bronz.

De fapt, singura medalie olimpică a venit la prima sa participare, la Beijing 2008, unde a cucerit bronzul. Dar la Paris 2024, la vârsta de 37 de ani, a devenit cel mai vârstnic medaliat olimpic cu aur în tenis de la Seul 1988.

Pentru a face acest lucru, a trebuit să învingă un adversar care cu doar câteva săptămâni în urmă, în meciul pentru titlul de la Wimbledon, nu-i dăduse practic nicio şansă. Meciul Lexus ATP Head2Head, încheiat la egalitate, 3-3, înainte de finala olimpică, promitea un meci echilibrat, care s-a concretizat într-un prim set epic, foarte disputat, care a durat o oră şi 34 de minute.

Amândoi au lăsat totul pe teren. Spaniolul, care a fost cel mai tânăr finalist olimpic din istorie la 21 de ani şi 91 de zile, şi-a arătat tupeul în retur, dar nu a putut fructifica niciuna din cele opt şanse de break pe care le-a avut înainte de tie-break. Djokovic a reuşit să-şi revină şi să câştige tie-break-ul (7-3).

Efortul mare din setul inaugural l-a afectat pe Alcaraz la nivel emoţional, dar acesta a reuşit să reziste unei opţiuni de break a sârbului în game-ul al treilea şi să-şi păstreze serviciul. Spaniolul, care avea 12 victorii consecutive pe zgura franceză, a încercat în toate felurile să prelungească meciul.

În setul al doilea a pus presiune pe sârb în retur, ducându-l la deuce în game-ul al optulea, dar Djokovic a găsit o cale de a ieşi nevătămat din orice ameninţare a spaniolului. Ambii şi-au menţinut serviciul şi, din nou, tie-break-ul a fost formatul care a decis setul.

Djokovic a fost din nou decisiv în tie-break şi, în acest fel, a câştigat prima medalie olimpică de aur pentru ţara sa în tenis, fiind el însuşi singurul jucător care colectează o medalie pentru Serbia la Jocuri, informează ATP Tour.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor