Noul rege al Olandei, Willem-Alexander de Orania

Fiul Reginei Beatrix preia tronul pe 30 aprilie. Willem-Alexander Claus George Ferdinand este noul rege al Regatului Olandei, care cuprinde statele Olanda, Curaçao, Aruba şi Sint Maarten. Noul monarh este şi Prinţ de Orania şi cap al Casei Amsberg.
Regina Beatrix a Olandei împreună cu regele Willem-Alexander (ST) şi regina Maxima (DR) salută publicul de la balconul Palatului Regal după abdicarea reginei şi înaintea inaugurării regelui, 30 aprilie 2013, Amsterdam, Olanda. (Pascal Le Segretain / Getty Images)
Epoch Times România
30.04.2013

Fiul Reginei Beatrix preia tronul pe 30 aprilie.

Willem-Alexander Claus George Ferdinand este noul rege al Regatului Olandei, care cuprinde statele Olanda, Curaçao, Aruba şi Sint Maarten. Noul monarh este şi Prinţ de Orania şi cap al Casei Amsberg.

Willem-Alexander s-a născut la Utrecht şi este cel mai mare fiu al Prinţesei Beatrix şi al lui Claus von Amsberg. A devenit Prinţ de Orania şi moştenitor la tronul Olandei pe 30 aprilie 1980, după ce mama sa a devenit regină cu putere absolută şi se va urca pe tron pe 30 aprilie 2013, după abdicarea mamei sale.

Prinţul a fost primul băiat născut în familia regală olandeză de la naşterea Prinţului Alexander în 1851 şi primul moştenitor de sex masculin de la moartea lui Alexander în 1884. A fost botezat ca membru al Bisericii Reformate Olandeze. Willem are doi fraţi, Prinţul Friso de Orania-Nassau, născut în 1968 şi Prinţul Constantijn al Olandei, născut în 1969.

Noul monarh şi-a făcut stagiul militar în Marina Regală Olandeză şi a studiat istoria la Universitatea din Leiden.La vârsta de 18 ani a devenit membru al Consiliului de Stat, cel mai înalt consiliu al guvernului olande, condus de Regina Beatrix.

În 2002, s-a căsătorit cu Maxima Zorreguieta Cerruti şi împreună au trei fiice: Prinţesa Catharina-Amalia, care îi va urma la tron tatălui său, Prinţesa Alexia şi Prinţesa Ariane.

Maxima este de origine argentiniană, cu strămoşi basci, portughezi şi italieni, iar înainte de căsătoria cu Prinţul, a lucrat ca bancher în New York. Nunta a declanşat o serie de controverse din cauza rolului deţinut de tatăl miresei în dictatura militară din Argentina.

Willem-Alexander este pasionat de sport şi de probleme internaţionale de managementul apei. A fost patronul Comitetului Olimpic Olandez până în 1998, când a fost numit membru al Comitetului Olimpic Internaţional. El deţine licenţă de pilot şi chiar pilotează avionul regal când familia face călătorii în străinătate.

Folosind numele W.A. van Buren, unul dintre cele mai puţin cunoscute titluri din Casa Orania-Nassau, Willem a participat la maratonul de la New York şi la maratonul de ski Elfstedentocht din Olanda.

În iulie 2008, Prinţul şi Prinţesa de Orania au anunţat că au investit într-un proiect de dezvoltare din peninsula mozambicană Machangulo, privind construirea unei staţiuni de vacanţă în sistem ecologic. În 2009, s-a răspândit o controversă şi mai multe zvonuri puneau sub semnul întrebării moralitatea construirii unei staţiuni de lux într-o ţară atât de săracă. Au fost lansate acuzaţii de corupţie la adresa firmei constructoare şi, în 2009, Prim-Ministrul Olandei a anunţat că Prinţul va vinde proprietatea din Machangulo odată ce construcţia celor două vile este încheiată.

Viitorul monarh a anunţat deja că el şi soţia să nu sunt adepţii unui protocol strict. El a spus nu ţine neapărat să fie numit cu apelativul ,,majestate”. ,,Oamenii pot să-mi spună aşa cum se simt ei mai confortabil”, a mai declarat prinţul, care a pretins că vrea să fie un monarh al ,,secolului XXI”, care să reconcilieze tradiţia cu modernitatea. Cuplul regal are trei fetiţe: prinţesa Catharina-Amalia, de nouă ani, care îi va urma la tron tatălui, şi prinţesele Alexia şi Ariane, de 8 şi 6 ani. Toate cele trei fiice vor fi martore la urcarea pe tron a tatălui lor, Willem-Alexander.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor