NORAD: Avioane de spionaj ruseşti au intrat în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska

Avion de vânătoare rusesc Su-24M
Avion de vânătoare rusesc Su-24M (Wikipedia.org)

Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospaţială (North American Aerospace Defense Command / NORAD) a dezvăluit că, în ultimele două zile, avioanele ruseşti au încălcat de două ori zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) din Alaska, relatează site-ul de ştiri Zero Hedge, citând un comunicat oficial.

NORAD-ul din Alaska “a detectat, urmărit şi identificat avioane de supraveghere ruseşti care au intrat şi au operat în interiorul” zonei din largul coastelor Alaskăi.

Deşi ADIZ nu este considerată, din punct de vedere tehnic, ca făcând parte din spaţiul aerian al SUA, este un spaţiu aerian în care SUA solicită identificarea şi monitorizarea aeronavelor în interesul securităţii naţionale. În plus, zona acţionează ca un tampon înainte ca avioanele să intre în spaţiul aerian naţional propriu-zis.

Cu privire la acest aspect, NORAD a precizat că avioanele ruseşti “nu au intrat în spaţiul aerian suveran american sau canadian”.

Este important de menţionat că, în cele şase luni de război din Ucraina, este prima dată când NORAD a înregistrat un asemenea incident care implică avioane de supraveghere ruseşti, ceea ce înseamnă că manevrele piloţilor ruşi au avut loc în contextul în care tensiunile dintre Washington şi Moscova sunt periculos de ridicate.

“Ultima dată când NORAD a anunţat o astfel de breşă a fost în octombrie 2021, când cinci avioane ruseşti au intrat în zonă”, a subliniat publicaţia The Hill.

De asemenea, la începutul verii a avut loc un incident în care două avioane de patrulare maritimă ruseşti IL-38 s-au apropiat de Alaska. Cu toate acestea, armata americană a declarat la acea vreme că incidentul a fost mai puţin provocator sau îngrijorător decât alte zboruri precedente ale unor bombardiere cu capacitate nucleară sau ale unor avioane de spionaj.

Intrarea avioanelor ruseşti în această zonă determină de obicei NORAD să trimită avioane care să urmărească intruşii şi să îi avertizeze. În anii anteriori, bombardierele ruseşti cu rază lungă de acţiune au zburat în apropierea coastei ruseşti, punând în alertă apărarea americană.

“Zona ADIZ înconjoară Statele Unite şi Canada, întinzându-se la vest de Alaska pentru a acoperi Insulele Semichi, la sud de Rusia. Este apărată în comun de ambele ţări, iar avioanele străine nu au voie să zboare singure în spaţiul aerian al ADIZ fără autorizaţie”, potrivit site-ului Military.com.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe