Noi sancţiuni propuse de UE împotriva Rusiei vor viza petroliere şi nave care transportă echipamente nord-coreene

.
. (Captură ecran)
Redacţia
25.04.2024

Comisia Europeană este pe cale să îşi finalizeze propunerea pentru cel de-al 14-lea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei ca răspuns la războiul dus de Putin în Ucraina.

Este de aşteptat ca pachetul de măsuri să includă sancţiuni pentru navele care livrează echipamente militare nord-coreene în Rusia, precum şi pentru petrolierele care nu respectă plafonul de preţ impus de G7 pentru petrolul rusesc, au declarat miercuri surse din Uniunea Europeană, potrivit Reuters.

Puterile occidentale au acuzat Coreea de Nord că furnizează arme, inclusiv rachete balistice şi muniţii, pentru a alimenta maşina de război a Rusiei în vreme ce Ucraina este din ce în ce mai mult depăşită din cauza armamentului insuficient.

Statele Unite au declarat în februarie că Phenianul a livrat peste 10.000 de containere cu muniţii şi materiale conexe începând cu luna septembrie.

Comisia încearcă, de asemenea, să sancţioneze petrolierele din aşa-numita "flotă din umbră" care transportă petrol rusesc în afara plafonului de preţ al petrolului din Grupul celor şapte ţări (G7).

Un document a arătat că se aşteaptă ca 40 de companii să fie adăugate pe lista de entităţi sancţionate. Printre acestea se numără companii ruseşti care achiziţionează echipamente pentru armată, precum şi companii din ţări terţe care au vândut Rusiei produse electronice, semiconductori şi cipuri care au utilizări militare.

Companiile din ţări terţe au sediul în Emiratele Arabe Unite, Kârgâzstan, Turcia şi China şi au vândut Rusiei echipamente de origine europeană şi americană, se arată în document.

Comisia poartă în această săptămână discuţii informale cu statele membre ale UE înainte de a prezenta propunerea pentru dezbatere Consiliului, au precizat sursele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor