Mii de cehi cer demisia premierului Babis. Partenerii de coaliţie ar putea ieşi din guvern

Euroscepticul ceh Andrej Babis
Euroscepticul ceh Andrej Babis (Michal Cizek/AFP/Getty Images)

Mii de manifestanţi au cerut în centrul Pragăi demisia premierului ceh Andrej Babis, în timp ce partenerii de coaliţie au discutat despre posibilitatea ieşirii din guvern, potrivit RFE/RL.

Presiunea asupra lui Babis s-a amplificat după un raport media, potrivit căruia fiul acestuia a spus că tatăl său dorea ca el să se ascundă pentru a împiedica o investigaţie criminală asupra premierului şi a doi dintre copiii săi din cauza suspiciunii că, în urmă cu un deceniu, şi-au însuşit în mod ilegal o subvenţie UE în valoare de 2 milioane de euro.

Opoziţia a reacţionat solicitând un vot de neîncredere în Parlament. Speakerul Camerei Deputaţilor a afirmat joi că votul va avea loc probabil în 23 noiembrie.

Babis, un om de afaceri miliardar şi cel mai popular politician din Republica Cehă, care este membră UE şi NATO, a negat în repetate rânduri orice ilegalitate şi a respins raportul media, publicat de site-ul de ştiri Seznam.cz, susţinând că face parte dintr-o campanie mediatică lansată împotriva sa.

În Piaţa Wenceslas din Praga, câteva mii de persoane au scandat joi “demisia”. Unii manifestanţi au fluturat steaguri naţionale şi ale UE şi au afişat bannere şi pancarte cu mesaje precum “Jos Babis”.

Sociali democraţii de centru-stânga, parteneri de coaliţie ai partidului ANO al lui Babis în guvernul minoritar, a luat în considerare toate opţiunile cu privire la măsurile viitoare, a afirmat liderul partidului, Jan Hamacek.

În cazul în care guvernul pierde votul de încredere, atunci trebuie să demisioneze. Un nou premier va fi numit de preşedintele Milos Zeman.

Babis ar putea căuta sprijin la altă formaţiune pentru a supravieţuit la cârma guvernului. SPD, un partid din opoziţie de extremă dreapta care este anti-UE şi anti-NATO, a indicat că ar putea fi dispus să susţină un cabinet condus de Babis fără miniştri social-democraţi, cu condiţia să îşi schimbe unele dintre politicile sale.