Noi cazuri de febră tifoidă în România: "Nu ne-am mai întâlnit cu ea de foarte mult timp la noi ca şi transmitere autohtonă"

(rohealthreview.ro)

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale “Victor Babeş”, Simin Aysel Florescu, a declarat, vineri că, s-a înregistrat deja al patrulea caz de febră tifoidă la spital, adăugând că există vaccin împotriva acestei boli. Toţii pacienţii sunt români care nu s-au vaccinat, trei dintre aceştia reveniţi din călătorii efectuate în Congo.

“Febra tifoidă este o boală cu care nu ne-am mai întâlnit noi de foarte mult timp în România ca şi transmitere autohtonă, dar iată începem să ne întâlnim din ce în ce mai mult la călători români care vin din Africa. Avem deja al patrulea caz de febră tifoidă în spital care este achiziţionată de undeva... ultimul din Pakistan, parcă şi cele trei precedente din Congo. Toţi sunt români care au călătorit pe acolo şi care nu s-au vaccinat. Bolile tropicale nu mai sunt doar la tropice. În afară de cazurile de import, începem să ne confruntăm cu cazuri de boli tropicale cu transmitere în zone temperate.

Scăderea ratei de acoperire vaccinală naţională ne poate pune în pericol şi pentru bolile tradiţional vaccinabile, cum ar fi poliomielita. Faptul că putem primi poliomielită de la vecinii noştri din Ucraina, dar şi de la refugiaţii şi migraţii din Africa sau din Asia, unde există rate în creştere de poliomielită din cauza scăderii acoperirii vaccinale. Dacă şi noi ne scădem acoperirea, o să avem şi noi. (...) Chiar ieri s-a diagnosticat un caz de tuse convulsivă la un copil de la noi”, a precizat medicul, citat de Ştirile ProTV, la conferinţa “Vaccinarea, o şansă pentru sănătate şi viaţă”, organizată de Academia de Ştiinţe Medicale.

Potrivit medicului, modificările climatice afectează bolile infecţioase:

“Vedem că 58% din bolile infecţioase sunt agravate de către aceste modificări climatice şi practic 10% din cele agravate sunt cele care nu se raportează în aceste sisteme obligatorii. Este posibil să avem de-a face cu nişte mici surse de epidemii viitoare”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură