Nicuşor Constantinescu, din nou în faţa instanţei pentru un tun de milioane

Problemele penale ale fostului "baron" de Constanţa, Nicuşor Constantinescu, par să nu se mai termine. Nici nu ajunge bine un dosar pe masa instanţei că vine următorul. Procurorii DNA l-au trimis din nou astăzi în judecată pentru un tun de milioane.
Nicuşor Constantinescu
Nicuşor Constantinescu (sursa imagine: Facebook)

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave într-un dosar penal în care prejudiciul este de ordinul milioanelor de lei, reiese dintr-un comunicat remis vineri de procurorii DNA.

În acelaşi dosar vor merge în faţa instanţei Titi Cenuşă, la data faptei arhitect-şef în cadrul CJ Constanţa, şi Ioan Ichim, la data faptei administrator al unei societăţi comerciale, pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, respectiv complicitate la acest tip de infracţiune.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, cu propunere de a se menţine măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil dispusă în cazul lui Titi Cenuşă.

Dosarul, în viziunea DNA

"În perioada iulie 2007 – aprilie 2013, inculpaţii Constantinescu Nicuşor-Daniel şi Cenuşă Titi, în calităţile menţionate mai sus, prin acţiuni concertate, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, în contextul derulării Acordului de asociere în vederea participării la procedura de achiziţie publică "Documentaţie cadastrală şi înscriere în cartea funciară a reţelei de drumuri publice de interes local din judeţul Constanţa şi realizarea soluţiilor geospaţiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere".

Inculpaţii Constantinescu Nicuşor-Daniel şi Cenuşă Titi au coordonat acţiunile astfel încât să fie atribuite, în mod preferenţial, lucrările de cadastrare a drumurilor judeţene şi comunale din judeţul Constanţa către o societate controlată de omul de afaceri Ichim Ioan, precum şi cu fraudarea bugetului judeţului Constanţa.

Frauda în dauna bugetului judeţului Constanţa s-a realizat prin efectuarea, de către preşedintele Consiliului Judeţean, în mod coordonat, a unor plăţi nelegale în valoare totală de 11.621.345,49 lei, o parte fiind efectuate direct în contul firmei administrate de inculpatul Ichim Ioan (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor judeţene).

Restul plăţilor au fost făcute din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa în mod indirect, prin alocări bugetare către un număr de 45 de comune, care la rândul lor, au procedat la virarea sumelor de bani în contul aceleiaşi societăţi comerciale (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor comunale).

Lucrările aparent efectuate, care oricum nu aveau nici o utilitate, au fost evaluate la suma de 2.511.410 lei, iar restul sumei a fost decontată pentru lucrări neefectuate (fictive)."