Nicholas Sarkozy primeşte un an cu executare în dosarul Azibert

Nicolas Sarkozy în Metz, 1 ianuarie 2012
Nicolas Sarkozy în Metz, 1 ianuarie 2012 (CHARLES PLATIAU / AFP / Getty Images)

Un tribunal francez l-a găsit pe fostul preşedinte Nicolas Sarkozy vinovat de corupţie pentru încercarea de a mitui un judecător şi de trafic de influenţă, condamnându-l la trei ani de închisoare, dintre care doi vor fi cu suspendare.

Sarkozy devine al doilea preşedinte din istoria franceză modernă condamnat pentru corupţie şi primul care primeşte închisoare cu executare.

Avocatul lui Sarkozy a declarat că fostul preşedinte va contesta decizia instanţei. Avocatul a numit hotărârea „neîntemeiată”.

Co-inculpaţii din caz, avocatul lui Sarkozy, Thierry Herzog, şi magistratul pensionat Gilbert Azibert au primit sentinţe similare cu ale fostului preşedinte.

Instanţa a clarificat că Sarkozy va avea ocazia să solicite detenţia la domiciliu, purtând o brăţara electronică.

Procesul este departe de a fi încheiat pentru Sarkozy, care a deţinut funcţia de preşedinte între 2007 şi 2012, deoarece se confruntă şi cu acuzaţii de finanţare ilegală a campaniei sale prezidenţiale din 2012 şi va trebui să apară în faţa unui tribunal către sfârşitul lui martie.

Procurorii l-au acuzat pe Sarkozy că a oferit mită sub forma unui loc de muncă profitabil în Monaco judecătorului francez Gilbert Azibert în schimbul "analizării" unui caz penal împotriva fostului preşedinte.

Autorităţile şi-au bazat acuzaţiile pe înregistrarea unei convorbiri telefonice interceptate între Sarkozy şi avocatul său Thierry Herzog. În timpul conversaţiei, cei doi au discutat despre cum intenţionau să ofere lui Azibert o poziţie în Monaco. Fostul preşedinte a negat orice acţiune greşită şi a numit supravegherea împotriva sa o vânătoare de vrăjitoare.

Dosarul pe care Sarkozy încerca să-l devieze în 2014, îl pusese sub acuzare pe fostul preşedinte pentru că ar fi primit donaţii ilegale pentru campania sa electorală de la moştenitoarea concernului L'Oreal, Liliane Bettencourt, pe baza afirmaţiilor fostului ei contabil.

Fostul preşedinte a fost în cele din urmă scos de pe lista persoanelor care urmau să fie acuzate în acest caz.

Sarkozy a ajuns, de asemenea, în vizorul procurorilor după ce defunctul lider libian Moammer Gaddafi, ucis de militanţi cu ajutorul statelor occidentale - inclusiv al Franţei -, a susţinut că a donat aproximativ 50 de milioane de euro pentru campania electorală a preşedintelui francez, în 2007, în schimbul favorurilor lui Sarkozy. Fostul preşedinte a fost acuzat în martie 2018 de corupţie în acest caz, dar nu a fost încă judecat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe