New York Times: Explozia de la uzina nucleară Natanz ar fi o bombă detonată de Israel

Centrala nucleară iraniană de la Natanz
Centrala nucleară iraniană de la Natanz (Majid Saeedi/Getty Images)

O explozie care a avut loc la centrala nucleară iraniană Natanz pe 2 iulie a avariat semnificativ parterul structurii.

Rapoarte ce menţionau declaraţii ale unor oficiali iranieni, făcute cu condiţia anonimatului, sugerează că în spatele incidentului s-ar afla Israelul.

Israelul este responsabil pentru explozia de la uzina nucleară Natanz din Iran, pentru care a folosit o bombă puternică, a raportat The New York Times, citând o sursă anonimă, despre care a menţionat că ar lucra în domeniul informaţiilor în Orientul Mijlociu.

Potrivit sursei Nytimes.com, incidentul nu are legătură cu alte explozii care au avut loc cu câteva zile în urmă în Iran. A atras atenţia în special o explozie din apropierea complexului militar Parchin al Republicii Islamice, despre care unele rapoarte sugerau că este o instalaţie de producere a rachetelor.

Fostul consilier pentru securitate naţională John Bolton a pus la îndoială că exploziile recente ar fi făcut parte dintr-un program şi că ar fi reprezentat „avertizări pentru unui atac mai mare”.

NYT a citat, de asemenea, un membru al Corpului Gărzii Revoluţionare Islamice (IRGC), care a confirmat explozia de la Natanz, adăugând că anchetatorii "iau în considerare posibilitatea" ca "o rachetă de croazieră sau o dronă" să fi fost folosită pentru a ataca uzina nucleară, dar un scenariu cu bombă locală este la fel de probabil.

"Episodul va accelera probabil planurile de a muta mai multe instalaţii sensibile ale Iranului în subteran", a adăugat membrul IRGC.

Prejudiciul cauzat de incident a fost descris de Behrouz Kamalvandi, purtător de cuvânt al Organizaţiei de Energie Atomică din Iran, ca fiind „semnificativ”. Kamalvandi a menţionat că poate încetini dezvoltarea centrifugelor super rapide care îmbogăţesc uraniul.

Cauza incidentului nu a fost încă confirmată oficial, dar unele rapoarte sugerează că în Iran, Consiliul Suprem de Securitate Naţională a găsit motivul episodului, iar faptele vor fi anunţate „la un moment adecvat”.

De asemenea, Iranul a anunţat că intenţionează să înlocuiască uzina deteriorată Natanz cu o clădire mai mare cu echipamente mai avansate.

Răspunzând la rapoartele mass-media neconfirmate care sugerează implicarea Israelului, ministrul israelian al Apărării, Benny Ganz, a declarat că „nu orice incident care transpare în Iran are neapărat ceva de-a face cu noi”, cu toate acestea, a repetat că „Iranul înarmat nuclear este o ameninţare pentru lume şi regiune".

Israelul se opune constant programului nuclear iranian, susţinând că Teheranul va distruge statul evreu dacă va obţine o armă nucleară.

Iranul a afirmat în mod constant că nu are drept scop dezvoltarea unei arme nucleare, afirmând că obiectivele programului nuclear al ţării sunt exclusiv paşnice. Cu toate acestea, rămâne neclar de ce o ţară cu rezerve mari de ţiţei şi gaze naturale ar dori să îşi dezvolte o industrie nucleară atât de masivă.