Netanyahu a dat numele lui Trump unei colonii în Înălţimile Golan

Premierul israelian Benjamin Netanyahu susţine un discurs cu ocazia inaugurării unei noi colonii în regiunea siriană ocupată Înălţimile Golan, 16 iunie 2019
Premierul israelian Benjamin Netanyahu susţine un discurs cu ocazia inaugurării unei noi colonii în regiunea siriană ocupată Înălţimile Golan, 16 iunie 2019 (Jalaa Marey/Getty Images)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a inaugurat duminică o nouă colonie în regiunea disputată Înălţimile Golan şi a numit-o după preşedintele american Donald Trump, potrivit Deutsche Welle.

Gestul este un semn de apreciere pentru decizia Washingtonului de a recunoaşte suveranitatea israeliană asupra teritoriului confiscat de Israel de la Siria în urma Războiului de şase zile din 1967 şi ulterior anexat aproape în întregime, dar aceasta nu este recunoscută pe plan internaţional.

Noua colonie evreiască va fi numită „Ramat Trump”, sau „Trump Heights”.

Cabinetul israelian s-a întrunit în Golan duminică la ceremonia de numire a coloniei, care în prezent este ocupată de 4 familii de colonişti.

Luând cuvântul la ceremonie, Netanyahu l-a numit pe Trump un „mare prieten” al Israelului şi a descris regiunea Înălţimile Golan ca un activ strategic important.

„Înălţimile Golan au fost şi vor fi mereu o parte inseparabilă a ţării noastre”, a susţinut premierul israelian.

Parlamentarii din opoziţie au denunţat imediat ceremonia de numire a noii colonii ca fiind o „acţiune de PR” a guvernului interimar al lui Netanyahu, care a eşuat să formeze o coaliţie de guvernare după victoria obţinută în alegerile din aprilie. Israelienii vor merge din nou la urnele de votare în luna septembrie.

Aproximativ 23.000 de druzi – o minoritatea musulmană arabă prezentă de asemenea în Siria şi Liban – locuiesc în zona ocupată şi anexată Înălţimile Golan, iar 25.000 de colonişti evrei s-au mutat în regiune începând cu 1967.

Trump a recunoscut suveranitatea israeliană asupra Golan după ce, anul trecut, SUA a mutat ambasada din Tel Aviv în Ierusalim, lucru care a declanşat furia lumii musulmane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe