Zeci de mii de persoane protestează în Tel Aviv împotriva propunerii de a-i acorda imunitate lui Netanyahu

Protest împotriva lui Benjamin Netanyahu în Tel Aviv, Israel, 25 mai 2019
Protest împotriva lui Benjamin Netanyahu în Tel Aviv, Israel, 25 mai 2019 (Getty Images)

Zeci de mii de manifestanţi israelieni au protestat sâmbătă în Tel Aviv împotriva propunerii de a-i acorda premierului Benjamin Netanyahu imunitate faţă de urmărirea penală în cazul unei serii de acuzaţii de corupţie, precum şi de a nu micşora puterile Curţii Supreme, potrivit Deutsche Welle.

Într-o manifestare rară de unitate, aproape toate partidele din opoziţie s-au alăturat grupurilor de drepturi civile pentru a protesta sub bannerul “Scutul defensiv pentru democraţie”.

Partidul Likud al lui Netanyahu a ieşit câştigător în alegerile din 9 aprilie, însă de atunci premierul a încercat să formeze o coaliţie cu partide de dreapta, ultra-naţionaliste şi religioase, înaintea termenului limită care expiră miercuri.

Deşi încă nu a fost încheiat un acord de coaliţie, există speculaţii că următorul guvern va adopta o lege prin care lui Netanyahu i se va acorda imunitate în faţa urmăririi penale şi prin care va fi limitată autoritatea Curţii Supreme de a anula legile care îl protejează pe premier.

În schimb, Netanyahu ar putea depune eforturi pentru a promova anexarea deplină sau parţială a Cisiordaniei, acţiune despre care criticii susţin că va fi o lovitură fatală la adresa democraţiei israeliene şi va împinge ţara spre un regim de tip apartheid.

Netanyahu este acuzat de lobby în favoarea companiei de telecomunicaţii israeliene Bezeq şi pentru faptul că a promis publicaţiei Yedioth Ahronoth - una dintre cele mai mari publicaţii din ţară - că ia măsuri împotriva unui ziar rival în schimbul unei acoperiri mediatice favorabile. De asemenea, el este acuzat că ar fi primit cadouri scumpe în valoare de aproximativ 300.000 de dolari de la oameni de afaceri.

Manifestanţii l-au acuzat pe Netanyahu că încearcă să manipuleze sistemul juridic şi politic în beneficiul propriu, aşa cum procedează preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

“Nu îţi vom permite să transformi Israelul democrat în curtea privată a unei familii regale sau a unui sultanat”, a precizat Benny Gantz, liderul alianţei politice Albastru şi Alb, cel mai mare partid din opoziţie.

“Nu îţi vom permite să fii Erdogan. Nu vom avea un dictator turc”, a afirmat Yair Lapid, de asemenea membru al partidului Albastru şi Alb. “Nu eşti deasupra legii, nu îţi vom permite să devii un dictator”.

Partidul de stânga Meretz, Partidul Muncii şi Ayman Odeh din facţiunea majoritar arabă Hadash-Ta’al au participat de asemenea la protest.

Partidele din opoziţie au susţinut că protestul de sâmbătă este primul din numeroasele proteste planificate împotriva premierului.

În cazul în care Netanyahu nu va forma o coaliţie până miercuri, preşedintele Reuven Rivlin poate acorda această sarcină unui alt membru al Parlamentului.

Discuţiile privind formarea coaliţiei de guvernare au ajuns în impas în această săptămână din cauza problemei recrutării bărbaţilor ultra-ortodocşi în armată.