Nereguli în R. Moldova în gestionarea fondurilor pentru sinistaţi, inclusiv a celor date de România
Curtea de Conturi a Republicii Moldova a constat joi nereguli în gestionarea fondurilor, inclusiv a celor acordate de România, pentru construcţia caselor sinistraţilor din Lunca Prutului, afectaţi de inundaţiile de vara trecută, relatează corespondentul Radio România Actualităţi la Chişinău.
Curtea de Conturi de la Chişinău a examinat joi raportul de audit al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor şi a constatat că cele mai multe încălcări au fost depistate la construcţia caselor pentru sinistraţii de la Cotul Morii.
Satul a fost complet distrus de inundaţiile din vara trecută, iar guvernul de la Chişinău a decis strămutarea lui pe un teren ferit de inundaţii. Acolo urmau să se construiască 563 de case pentru sinistraţi, iar România a venit cu un ajutor umanitar considerabil constând din materiale de construcţie pentru ridicarea caselor.
Curtea de Conturi a constatat, pe lângă nereguli în gestionarea banilor din bugetul moldovean, şi încălcări la utilizarea acestui ajutor umanitar. Printre altele, Ministerul Construcţiilor nu a înregistrat în rapoartele anuale ajutoarele venite din România.
Materialele de construcţii au fost depozitate în condiţii improprii, unele chiar sub cerul liber. Ulterior, Agenţia Rezerve Materiale a refuzat cererea Ministerului Construcţiilor de a depozita materialele în depozite speciale, motivând refuzul prin lipsa de spaţiu.
Experţii de la Curtea de Conturi au spus că nici până în prezent nu a fost soluţionată problema păstrării materialelor de construcţii nefolosite la ridicarea caselor.
România a acordat sinistraţilor din Republica Moldova în vara trecută ajutor umanitar constând din 200 de tone de produse alimentare şi materiale de construcţie pentru ridicarea a 1.000 de case în lunca Prutului.