Nereguli în R. Moldova în gestionarea fondurilor pentru sinistaţi, inclusiv a celor date de România

Curtea de Conturi a Republicii Moldova a constat joi nereguli în gestionarea fondurilor, inclusiv a celor acordate de România, pentru construcţia caselor sinistraţilor din Lunca Prutului, afectaţi de inundaţiile de vara trecută.
Epoch Times România
19.08.2011

Curtea de Conturi a Republicii Moldova a constat joi nereguli în gestionarea fondurilor, inclusiv a celor acordate de România, pentru construcţia caselor sinistraţilor din Lunca Prutului, afectaţi de inundaţiile de vara trecută, relatează corespondentul Radio România Actualităţi la Chişinău.

Curtea de Conturi de la Chişinău a examinat joi raportul de audit al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor şi a constatat că cele mai multe încălcări au fost depistate la construcţia caselor pentru sinistraţii de la Cotul Morii.

Satul a fost complet distrus de inundaţiile din vara trecută, iar guvernul de la Chişinău a decis strămutarea lui pe un teren ferit de inundaţii. Acolo urmau să se construiască 563 de case pentru sinistraţi, iar România a venit cu un ajutor umanitar considerabil constând din materiale de construcţie pentru ridicarea caselor.

Curtea de Conturi a constatat, pe lângă nereguli în gestionarea banilor din bugetul moldovean, şi încălcări la utilizarea acestui ajutor umanitar. Printre altele, Ministerul Construcţiilor nu a înregistrat în rapoartele anuale ajutoarele venite din România.

Materialele de construcţii au fost depozitate în condiţii improprii, unele chiar sub cerul liber. Ulterior, Agenţia Rezerve Materiale a refuzat cererea Ministerului Construcţiilor de a depozita materialele în depozite speciale, motivând refuzul prin lipsa de spaţiu.

Experţii de la Curtea de Conturi au spus că nici până în prezent nu a fost soluţionată problema păstrării materialelor de construcţii nefolosite la ridicarea caselor.

România a acordat sinistraţilor din Republica Moldova în vara trecută ajutor umanitar constând din 200 de tone de produse alimentare şi materiale de construcţie pentru ridicarea a 1.000 de case în lunca Prutului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor