Negocieri dificile în continuare pentru formarea unei coaliţii de guvernare, liberalii vin cu o nouă propunere
O nouă rundă de negocieri între partidele proeuropene de la Chişinău a avut loc luni seara în vederea formării unei coaliţii de guvernare după alegerile de la 30 noiembrie, fără ca formaţiunile să ajungă la o înţelegere, funcţia de şef al statului rămânând în continuare un punct de divergenţă.
În cadrul discuţiilor, liberalii au venit cu o nouă propunere de compromis, partidul lui Mihai Ghimpu sugerând, după cum relatează jurnal.md, formarea unui grup de lucru în care să fie prezenţi şi reprezentanţi ai partidelor europene pentru a găsi în decurs de trei luni o soluţie privind modalitatea de alegere a preşedintelui în 2016.
De asemenea, Mihai Ghimpu a subliniat că Partidul Liberal (PL) îşi menţine propunerea ca funcţia de procuror general să fie ocupată de un specialist din Uniunea Europeană.
Luni seara, în cadrul unei emisiuni televizate, Mihai Ghimpu a declarat, potrivit agenţiei IPN, că PL nu-şi doreşte funcţia de preşedinte, ci doar să fie găsită o formulă de alegere a şefului statului pentru a evita o eventuală criză politică. Liderul liberal a subliniat că a renunţat la discuţiile privind modul de alegere a preşedintelui pentru ca să poată fi constituită o alianţă proeuropeană de guvernare, precizând însă că va insista asupra acestui subiect după o perioadă de trei luni.
La rândul său, liderul Partidului Liberal-Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, a anunţat la încheierea discuţiilor de luni seara că noul parlament rezultat în urma scrutinului din noiembrie se va întruni miercuri, 21 ianuarie, pentru a-şi alege conducerea, exprimându-şi în acelaşi timp speranţa că în cadrul şedinţei va fi anunţat un acord de constituire a coaliţiei de guvernare. 'Timp nu mai este. Mâine (marţi) vom avea discuţii cu colegii europeni, iar miercuri urmează să ne regăsim în şedinţă plenară, unde urmează să alegem persoanele în funcţiile de conducere. Timp de discuţii mai este mâine (marţi) şi noaptea. Eu sper că vom ajunge în şedinţă plenară cu înţelegerea unui acord de constituire a coaliţiei de guvernare. În cazul în care nu vom avea acest acord, vom intra în şedinţă plenară fără majoritate parlamentară şi vom cere votul colegilor noştri deputaţi', a afirmat liderul liberal-democrat.
Vlad Filat a acuzat PL de blocarea negocierilor şi a criticat propunerea acestei formaţiuni de a numi în funcţia de procuror general o persoană din afara Republicii Moldova, motivând că o persoană străină nu poate fi pregătită pentru această funcţie. În acelaşi timp, preşedintele PLDM a respins şi ideea partajării tuturor funcţiilor. 'Rămânem în continuare pe poziţia că funcţia de preşedinte nu poate fi partajată. Cât priveşte partajarea ministerelor, ele nu aparţin unui politician. Important e ca redistribuirea ministerelor să ofere eficienţă şi să fie funcţionale', a afirmat Filat.
Acuzaţii la adresa liberalilor au fost aduse şi de liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, care susţine că formaţiunea lui Mihai Ghimpu ar fi refuzat conducerea unor ministere importante. Lupu a mai declarat că propunerile făcute de liberali luni seara vor fi discutate în cursul zilei de marţi. 'Nu mai avem timp de pierdut... Părţile implicate în procesul de negocieri mai au o zi la dispoziţie pentru a accepta compromisurile', a declarat Marian Lupu, potrivit IPN.
În paralel cu negocierile purtate cu Partidul Liberal, liberal-democraţii şi democraţii au iniţiat săptămâna trecută şi discuţii cu Partidul Comuniştilor (PCRM), având în ultimele zile mai multe întâlniri cu formaţiunea lui Vladimir Voronin ce deţine 21 de mandate în noul parlament cu 101 de locuri. Ziarul 'Timpul' scrie marţi, citându-l pe liderul partidului 'Patria', controversatul om de afaceri Renato Usatîi, că PLDM, PD şi PCRM ar fi ajuns deja la o înţelegere şi ar fi fost stabilite numele celor care vor deţine principalele funcţii în stat.