Navalnîi, considerat un pericol şi după moartea sa. Kremlinul arestează cetăţeni care depun flori în memoria liderului opoziţiei

Tânăr arestat la Moscova pentru comemorarea morţii lui Navalnîi (YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
17.02.2024

Poliţia din Rusia a luat măsuri drastice împotriva persoanelor care s-au adunat pentru a marca moartea liderului opoziţiei Alexei Navalnîi, iar un grup pentru drepturile omului a susţinut că cel puţin 100 de persoane au fost arestate.

Vineri, autorităţile penitenciare din Rusia au confirmat decesul lui Navalnîi, un critic important al preşedintelui Vladimir Putin, care a militat împotriva corupţiei oficiale şi a condus proteste majore împotriva Kremlinului.

Imagini din cele mai mari două oraşe din Rusia - Moscova şi Sankt Petersburg - au arătat ofiţeri care au smuls pancarte de la protestatari şi i-au târât pe alţii de la monumentele improvizate în memoria lui Navalnîi, relatează Sky News.

Jurnaliştii prezenţi la Moscova, la un monument ridicat în cinstea victimelor represiunii sovietice, au fost, de asemenea, filmaţi în timp ce erau reţinuţi.

Potrivit grupului rus pentru drepturile omului, OVD-info, cel puţin 100 de persoane au fost arestate în opt oraşe, printre care Moscova, Sankt Petersburg şi Krasnodar, în timpul adunărilor pentru a marca moartea lui Navalnîi.

Deşi poliţia nu a oferit detalii despre arestări, procurorii i-au avertizat pe ruşi să nu participe la niciun protest în masă în Moscova.

Proteste în întreaga Europă

Proteste au avut loc şi în afara Rusiei, inclusiv la Londra, unde persoane care purtau fotografii cu chipul lui Navalnîi au manifestat în faţa ambasadei ruse de lângă Notting Hill.

Un bărbat prezent la protest, care nu a dorit să fie numit, a declarat: "Vreau ca Rusia să fie o ţară respectată în întreaga lume. Vreau să îmi iubesc steagul. Dar astăzi nu este posibil, din cauză că steagul reprezintă războiul".

La Berlin, sute de persoane s-au adunat în apropierea ambasadei Rusiei scandând într-un amestec de rusă, germană şi engleză, inclusiv "Putin la Haga".

În Lituania, fostă ţară aflată sub controlul Moscovei, dar în prezent membră a NATO şi a Uniunii Europene, persoanele îndoliate au depus flori şi lumânări lângă un portret al lui Navalnîi.

"A fost mereu cu noi, aşa că totul este suprarealist", a declarat Lyusya Ştein, 26 de ani, o activistă Pussy Riot care trăieşte în Vilnius de când a părăsit Rusia în 2022.

Grupuri de oameni s-au adunat, de asemenea, în oraşe precum Roma, Amsterdam, Barcelona, Sofia, Geneva şi Haga, printre altele.

Liderii mondiali reacţionează

Între timp, liderii mondiali au reacţionat la vestea morţii lui Navalnîi, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, aruncând vina asupra lui Putin.

"Este evident că a fost ucis de Putin", a declarat el în timpul unei vizite la Conferinţa de Securitate de la München, în Germania.

"Lui Putin nu-i pasă cine moare - doar pentru ca el să îşi păstreze poziţia. Acesta este motivul pentru care nu trebuie să se agaţe de nimic. Putin trebuie să piardă totul si să fie tras la răspundere pentru faptele sale", a adăugat el.

Preşedintele american Joe Biden a declarat că Washingtonul nu ştie exact ce s-a întâmplat, "dar nu există nicio îndoială că moartea lui Navalnîi a fost o consecinţă a ceva ce au făcut Putin şi bătăuşii săi".

Cancelarul german Olaf Scholz, a cărui ţară l-a găzduit temporar pe Navalnîi în 2020, după ce acesta a fost otrăvit cu un agent neurotoxic, a lăudat curajul criticului Kremlinului şi a declarat că moartea sa arată clar "ce fel de regim este acesta [în Rusia]".

Vorbind la conferinţa de securitate de la München, soţia lui Navalnîi, Iulia Navalnaya, a declarat:

"Nu am avut nici o reacţie: De mulţi ani nu putem avea încredere în Putin şi în guvernul Putin. Ei mint întotdeauna. Dar dacă acest lucru este adevărat, vreau ca Putin şi toţi cei din jurul lui să ştie că vor fi traşi la răspundere pentru tot ceea ce au făcut ţării noastre, familiei mele. Iar această zi va veni foarte curând".

"Vreau să fac apel la comunitatea internaţională şi la toţi oamenii să se unească şi să învingă acest rău".

Ministrul britanic de externe, Lordul Cameron, a declarat că Putin trebuie să fie tras la răspundere şi a spus că ar trebui să existe "consecinţe" pentru preşedintele rus.

Oficialii Ministerului britanic de Externe l-au convocat pe ambasadorul rus pentru a "clarifica faptul că responsabilizăm pe deplin autorităţile ruse".

În momentul morţii sale, Navalnîi ispăşea o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru acuzaţii de extremism într-o colonie penală izolată, situată deasupra Cercului Arctic.

El se afla în spatele gratiilor de când s-a întors din Germania, în ianuarie 2021, ispăşind pedeapsa pentru diverse acuzaţii pe care le-a respins ca fiind un efort motivat politic de a-l menţine în închisoare pe viaţă.

Autorităţile penitenciare ruse au declarat că Navalnîi s-a simţit rău după o plimbare vineri şi şi-a pierdut cunoştinţa.

Eforturile depuse de personalul medical pentru a-l resuscita au eşuat, potrivit autorităţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor