Navalnîi avertizează că rezultatul prezidenţialelor din 2024 vor fi falsificate: "Rusia nu mai are nevoie de Putin"

Liderul opoziţiei ruse, fervent critic al lui Vladimir Putin, politicianul Alexei Navalnîi la unul dintre procesele ce i-au fost intentate de autorităţi în încercarea de a fi redus la tăcere (Youtube - captură ecran)
D.B.
08.12.2023

Liderul opoziţiei ruse, Alexei Navalnîi, a prezis că rezultatele alegerilor din Rusia din 2024 vor fi falsificate şi a făcut presiuni pentru ca alegătorii să se opună preşedintelui rus Vladimir Putin, susţinând că ţara "nu mai are nevoie" de liderul aflat de mult timp la putere.

"Pentru Putin, alegerile din 2024 sunt un referendum pentru a-i aproba acţiunile, pentru a aproba războiul. Să-i perturbăm planurile şi să facem în aşa fel încât nimeni pe 17 martie să nu fie interesat de rezultatul falsificat, ci ca toată Rusia să vadă şi să înţeleagă: voinţa majorităţii este că Putin trebuie să plece", a afirmat Navalnîi, într-o declaraţie online.

Navalnîi, aflat în prezent în spatele gratiilor sub acuzaţiile de extremism, fraudă şi sfidarea instanţei, a susţinut că, cu cât sunt mai mulţi cei care se opun lui Putin, "cu atât mai repede Rusia va deveni liberă".

Fundaţia Anticorupţie fondată de Navalnîi a afişat joi panouri publicitare în mai multe oraşe din Rusia, ca parte a iniţiativei sale, potrivit The Associated Press.

Deghizate ca un mesaj de Anul Nou pentru a ocoli regula cenzurii Kremlinului, panourile publicitare au afişat "Rusia" şi "La mulţi ani", dar au inclus o adresă de internet şi un cod QR care duceau la un site numit "Rusia fără Putin", unde declaraţia lui Navalnîi se află pe ecranul principal.

AP a fost informată că panourile publicitare au fost amplasate două zile, dar a observat că multe dintre ele au fost îndepărtate rapid joi.

Iniţiativa lui Navalnîi vine după ce, joi, legislatorii ruşi au aprobat în unanimitate data de 17 martie ca dată a alegerilor din 2024, semnalând începutul a ceea ce se aşteaptă să fie candidatura lui Putin pentru al cincilea mandat. Acesta nu şi-a anunţat încă intenţia de a candida pentru un al cincilea mandat, dar se aşteaptă în mare măsură să facă acest lucru.

"În esenţă, această decizie marchează începutul campaniei electorale", a declarat Valentina Matvienko, preşedintea Camerei superioare a Rusiei, potrivit The Associated Press.

Întrebat dacă Putin a decis să candideze la alegerile prezidenţiale de anul viitor, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov le-a spus reporterilor să "aibă răbdare".

Este de aşteptat ca probabila candidatură a lui Putin în 2024 să aibă succes, deoarece criticii şi posibilii contestatari ai liderului rus au fost adesea puşi în spatele gratiilor sau transferaţi în străinătate.

Alexei Navalnîi se află într-o colonie penală de maximă securitate din afara Moscovei din 2021, ispăşind o pedeapsă de nouă ani pentru fraudă şi acuzaţii de sfidare a instanţei, iar la începutul acestui an, el a primit o sentinţă suplimentară de 19 ani pentru acuzaţii de extremism.

Liderul opoziţiei şi-a îndemnat în repetate rânduri susţinătorii să se opună Kremlinului prin activism sau prin donaţii către organizaţia sa.

El a calificat acuzaţiile împotriva sa ca fiind motivate politic, susţinătorii săi considerând că sentinţele sale de închisoare sunt o modalitate de a-i reduce la tăcere activismul.

Putin a controlat strâns Rusia timp de peste 20 de ani şi ar putea îndeplini încă două mandate de şase ani datorită modificărilor în constituţie la care el însuşi a colaborat.

Înainte ca Putin să ajungă la putere, constituţia rusă permitea preşedinţilor să îndeplinească doar două mandate succesive de patru ani.

Amendamentele din 2008 au prelungit mandatul prezidenţial la şase ani, iar cele din 2020 au eliminat regula potrivit căreia preşedinţii nu puteau avea mai mult de două mandate, potrivit Reuters.

Conform acestor prevederi, Putin ar putea rămâne la putere până în 2036. El se află la putere de la sfârşitul anului 1999, mai mult timp decât orice alt lider de la Kremlin de la Iosif Stalin încoace.

În pofida războiului actual al Rusiei împotriva Ucrainei şi a rebeliunii eşuate a şefului mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, sondaje independente au constatat că ratingul de aprobare al lui Putin rămâne ridicat, potrivit AP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor