NATO: Nu este clar dacă Rusia este serioasă în privinţa acordului de la Minsk

Un rebel separatist stă de pază la un punct de control din oraşul Doneţk.
Un rebel separatist stă de pază la un punct de control din oraşul Doneţk. (Captură Foto)

Un oficial senior al NATO a declarat, luni, că încă nu este clar dacă Rusia este pregătită să ia măsuri pentru a susţine acordul de pace semnat la Minsk pentru a opri conflictul din Ucraina, adăugând că Moscova s-ar putea confrunta cu sancţiuni suplimentare dacă acordul va cădea, susţine Moscow Times.

“Încă nu este clar, în ciuda declaraţiilor Rusiei, dacă aceasta chiar intenţionează să susţină implementarea acordului de la Minsk”, a declarat vice-secretarul general al NATO Alexander Vershobow în cadrul unei întâlniri la nivel parlamentar în Budapesta.

“Rusia încearcă să pretindă că nu este o parte a conflictului şi că Ucraina ar trebui să discute direct cu separatiştii”, a adăugat el.

Doi soldaţi ucraineni au murit şi alţi patru au fost răniţi datorită atacurilor forţelor separatiste în estul Ucrainei, acesta fiind un alt caz de încălcare a regimului de încetare a focului, a declarat luni purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene Andrei Lisenko.

Cu o zi înainte, Lisenko a anunţat că 3 soldaţi ucraineni au fost ucişi şi alţi 17 au fost răniţi în urma unor atacuri separatiste. Doi soldaţi au murit ca urmare a unui atac cu mortiere în apropierea oraşului Svitlodarsk, situat în nord-estul regiunii Doneţk controlate de separatişti, a adăugat Lisenko.

Săptămâna trecută, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat că 83 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în atacuri ale rebelilor de la încheierea acordului de pace în 12 februarie încheiat în capitala belarusă Minsk, conform Moscow Times.

Anunţul privind noile victime ucrainene în conflictul dintre separatiştii pro-ruşi şi forţele guvernamentale ucrainene a fost făcută în condiţiile în care Kievul a capturat doi soldaţi ruşi pe teritoriul său şi şi-a reînnoit acuzaţiile că Moscova este implicată direct în acest lupte.

Conflictul separatist din estul Ucrainei a luat până acum vieţile a peste 6.100 de oameni.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe