NATO lansează un centru de comandă pentru Ucraina în Germania

Oraşul Wiesbaden din sudul Germaniei va deveni acum locul de desfăşurare a acţiunilor NATO de a sprijini armata ucraineană, transmite Euro News.
Potrivit sursei citate, Alianţa Nord-Atlantică a lansat acolo un nou centru de comandă destinat planificării, coordonării şi organizării privind furnizarea de asistenţă de securitate pentru Ucraina.
Centrul de comandă, situat la o fostă bază militară americană, va coordona donaţiile de instruire şi echipamente către Ucraina şi va fi organizat şi condus de un general cu trei stele.
Acesta este elementul central al planului NATO de asistenţă şi formare în materie de securitate pentru Ucraina, care a fost anunţat săptămâna trecută, când liderii alianţei s-au reunit la Washington pentru un summit aniversar. Baza va cuprinde aproximativ 700 de membri ai personalului din ţările aliate ale NATO şi din parteneri selectaţi.
NATO afirmă că centrul de comandă din Germania va spori sprijinul acordat Ucrainei, dar nu va implica direct în conflict Alianţa.
Un deputat ucrainean din cadrul partidului preşedintelui Volodimir Zelenski, care luptă şi în armată, a declarat că centrul este un lucru extrem de binevenit.
"Trebuie cu siguranţă să ne întâlnim cu cei care au produs aceste muniţii şi să încerce să ne instruiască", a declarat Sviatoslav Yurash, membru al partidului Slujitorul Poporului, explicând cum instruirea NATO a fost nepreţuită pe linia frontului.
"Germania trebuie să se reînarmeze"
Centrul a fost discutat la summitul NATO de săptămâna trecută de la Washington, când alianţa a declarat, de asemenea, că Ucraina se află pe o cale ireversibilă către aderarea la organizaţie.
Un expert în politică externă a avertizat că - deşi pozitiv - există limite potenţiale în ceea ce priveşte măsura în care alianţa va permite Ucrainei să intre.
"Sperăm că va inspira încredere în sprijinul NATO pentru Ucraina, dar, în acelaşi timp, toată lumea ştie, inclusiv politicienii ucraineni, că politica internă a SUA va decide aderarea Ucrainei la NATO", a declarat Leonard Schuette, cercetător principal la Munich Security Conference.
Oficialii au afirmat că Ucraina ar putea intra în alianţă numai după ce războiul cu Rusia de pe teritoriul său se va încheia.
În timpul summitului, SUA au anunţat, de asemenea, că vor desfăşura rachete cu rază lungă de acţiune în Germania.
Atunci când vor fi complet dezvoltate, aceste unităţi convenţionale de foc cu rază lungă de acţiune vor include SM-6, Tomahawk şi arme hipersonice în curs de dezvoltare, care au raze de acţiune semnificativ mai mari decât sistemele terestre actuale din Europa.
Deputatul Verzilor Sebastian Schaefer, care face parte din comisia parlamentară pentru apărare, a declarat pentru Euronews că Germania ar trebui să se concentreze asupra reînarmării sale.
"Aceasta este una dintre realităţile secolului XXI. Nu este un lucru foarte plăcut de văzut, dar este pur şi simplu necesar. Ar fi mult mai înţelept dacă am trăi împreună în pace pe această planetă. Dar în prezent nu este cazul, aşa că trebuie să ne pregătim", a declarat Schaefer.
În ciuda acestui fapt, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că mai puţin de o cincime din creşterea pe care a solicitat-o pentru armata sa a aprobat coaliţia la putere.