Natalia Gavriliţa, în vizită oficială la Bruxelles. Charles Michel: UE este deschisă să sprijine în continuare R. Moldova

Natalia Gavriliţa şi Charles Michel la Bruxelles
Natalia Gavriliţa şi Charles Michel la Bruxelles (gov.md)

„UE este deschisă să sprijine în continuare Republica Moldova şi agenda de reforme ambiţioase pe care şi-o propune. Moldova este un partener important şi prioritar pentru noi”, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel în cadrul întrevederii cu prim-ministrul Natalia Gavriliţa, care în aceste zile efectuează o vizită oficială la Bruxelles.

Premierul moldovean a mulţumit înaltului oficial european pentru suportul extrem de important pentru consolidarea proceselor democratice, reformarea justiţiei şi instituţiilor statului, relansarea economică şi crearea locurilor de muncă, precum şi creşterea bunăstării cetăţenilor.

Referindu-se la priorităţile Guvernului pe care îl conduce, Natalia Gavriliţa a vorbit despre reforma justiţiei şi anticorupţie, inclusiv investigarea fraudei bancare, gestionarea pandemiei COVID-19 şi pachetul de suport economic şi social necesar pentru relansarea creşterii economice.

În context, Natalia Gavriliţa a menţionat că Republica Moldova este interesată de extinderea domeniilor de cooperare, dar şi de dezvoltarea în continuare a politicilor naţionale în conformitate cu Acordul de Asociere.

Luni, 27 septembrie, prim-ministrul Natalia Gavriliţa a mai avut o întrevedere cu Paolo Gentiloni, comisar european pentru economie. Aceasta şi-a exprimat recunoştinţa pentru susţinerea de care a beneficiat R. Moldova prin intermediul programului OMNIBUS MFA şi pentru decizia de a fi rambursată cea de-a doua tranşă a asistenţei OMNIBUS, în valoare de 50 de milioane de Euro, care va ajunge în ţară la începutul lunii octombrie.

Natalia Gavriliţa întreprinde o vizită de lucru la Bruxelles, în perioada 27-28 septembrie. Este prima sa vizită în străinătate în calitate de prim-ministru şi are loc la invitaţia şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell. Şefa Guvernului este însoţită de vicepremierul şi ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu.

Alte două şedinţe ale prim-ministrului sunt rezervate pentru discuţiile cu Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate şi Didier Reynders, comisar european pentru justiţie, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Pe 28 septembrie, Natalia Gavriliţa va avea întrevederi cu Oliver Varhelyi, comisar european pentru vecinătate şi extindere, cu Adina Vălean, comisar european pentru transport, şi cu Kadri Simson, comisar european pentru energie.

De asemenea, premierul va participa la un eveniment public, alături de Katarína Mathernová, director general adjunct al Directoratului Vecinătate şi Negocieri privind extinderea din cadrul Comisiei Europene, şi Nicu Popescu.