Preşedintelui Consiliului European i se cere demisia după scandalul "Sofagate"

Charles Michel
Charles Michel (Captură Foto)

Organizaţiile care monitorizează drepturile femeilor i-au cerut preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, să demisioneze după ce şi-a cerut scuze pentru modul în care s-a comportat în scandalul „Sofagate” - când Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a fost lăsată fără scaun la o întâlnire cu preşedintele turc Recep Erdogan.

Michel a fost puternic criticat pentru că nu a insistat ca preşedintele Comisiei Europene să fie aşezat alături de el şi preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, în timpul unei vizite în ţară.

Cei doi bărbaţi s-au aşezat pe două scaune, iar Ursula von der Leyen a fost nevoită să ia loc pe o canapea din apropiere.

Michel a afirmat că nu a dormit câteva nopţi din cauza gafei sale, dar a afirmat că dacă ar fi insistat să obţină un loc de acelaşi nivel pentru colega sa, atitudinea lui ar fi putut să pară agresivă.

„Nu am dormit bine de la incidentul canapelei. Revăd mereu filmul prin minte”, a spus el unui grup de ziare europene.

„Îmi asum partea mea de responsabilitate pentru incident”, a spus el. „Ursula von der Leyen a transmis turcilor mesajul despre drepturile femeilor şi ale omului. Dacă aş fi intervenit pentru a-i oferi un scaun, gestul ar fi putut să pară o atitudine arogantă”.

În ciuda declaraţiilor lui Michel, o petiţie lansată de Fundaţia Millenia, o organizaţie internaţională care luptă pentru egalitatea femeilor, a primit peste 2.500 de semnături în mai puţin de două zile în Belgia, Franţa şi Italia, a raportat site-ul web al Brussels Times.

Petiţia l-a acuzat pe Michel că a comis „trei erori majore” în ceea ce priveşte diplomaţia, UE şi drepturile omului, despre care a spus că sunt o ofensă adusă Ursulei von der Leyen şi „tuturor femeilor”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe