Năsui: În SUA a câştigat Trump. La ce să ne aşteptăm şi ce ar trebui să facă UE şi România?
Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, a atras atenţia ce crede că urmează după victoria lui Donald Trump în SUA şi ce ar trebui să facă România şi UE în acest nou context.
"În SUA a câştigat Donald Trump. La ce să ne aşteptăm şi ce ar trebui să facă UE şi România?", a declarat Claudiu Năsui, care a pus pe masă următoarele trei aspecte.
1) Reforma economică a UE devine urgentă
"Nu e clar cât de mult va putea administraţia Trump să taie cheltuieli şi taxe în SUA. Este puţin probabil să poată scădea semnificativ cheltuielile cu sănătatea de la stat (Medicare şi Medicaid), care sunt enorme, sau cu ceea ce numesc ei securitatea socială (pilonul 1 de pensii din SUA). Astea fiind cele mai mari cheltuieli ale guvernului federal american.
Este însă foarte probabil ca noua conducere să taie birocraţie şi reglementări. Asta a făcut administraţia Trump şi ultima oară, asta a promis că va face şi acum. Planul este o reducere procentuală a datoriei şi a cheltuielilor în PIB obţinută prin creşterea economiei. Nu e o idee rea. Pentru Uniunea Europeană asta înseamnă că devine şi mai urgent să înceapă dereglementarea de care se vorbeşte în raportul Draghi. Există o concurenţă între continente pentru dezvoltare, tehnologie şi prosperitate, iar aici UE stă deja destul de prost. Este în urma SUA şi China în multiple domenii care ţin de tehnologie, iar decalajul creşte.
România poate influenţa prea puţin ce se întâmplă în Europa, dar ar putea influenţa ce se întâmplă în ţară. Iar acolo mergem fix în direcţia opusă. În ultimii ani guvernul României a inventat multiple noi monstruozităţi birocratice, unice în lume şi neimpuse de nicio reglementare europeană, cum ar fi E-Factura, E-Transport, toate în numele 'digitalizării'. Iar în viitorul apropiat pare că demenţa nu se va opri, pentru că şi PSD şi PNL par decişi să continue pe direcţia asta."
2) Acolo unde SUA se închide la comerţul internaţional, UE ar trebui să se deschidă
"E o întrebare dacă administraţia Trump va ţinti sau nu direct Europa cu tarife. La ultima preşedinţie Trump aşa a fost. În orice caz Trump a promis războaie economice. În traducere asta înseamnă că va interveni pentru a împiedica importurile şi exporturile. În viziunea lui asta aduce prosperitate în SUA. Asta e total greşit.
Aici UE ar putea să facă inversul decât face SUA. Acolo unde SUA se închide, ea să se deschidă. Din păcate aici iar pare că direcţia UE e inversă. Nu e prea târziu să schimbe direcţia."
3) UE trebuie să se poată apăra militar şi să-şi apere aliaţii
"Şi mai mult decât decalajul economic şi tehnologic se vede decalajul militar între SUA şi Europa. Cu o ameninţare reală la graniţă, UE nu trebuie să se bazeze numai pe banii americani pentru apărare.Nu e clar ce va face administraţia Trump legat de Ucraina. Până acum administraţia Biden a dat armament Ucrainei suficient cât să supravieţuiască, dar nu suficient cât să câştige. Ba chiar le-au interzis să folosească rachetele cu rază lungă în Rusia, ceea ce permite ruşilor să-şi organizeze logistica şi să-i bombardeze de la distanţă.
Putem spera că Trump va amplifica ajutorul militar către Ucraina, ca să obţină acea pace prin forţă (peace through strength). A avut chiar şi o conferinţă de presă alături de preşedintele Ucrainei, Zelenski. Soarta războiului depinde de SUA.
Iar aici e greşeala UE că s-a lăsat să devină atât de dependentă de SUA. UE ar trebui să se poată apăra. Pentru asta are nevoie de investiţii mai mari în zona militară.
În România în mod special ar trebui prioritizate investiţiile în armament. O mare parte a bugetului pentru armată se duce de fapt pe pensii speciale şi nu echipament şi salarii. Anul acesta doar 69% se duce pe capitolul apărare. Salariile militarilor ar trebui să fie mult mai bune şi pensionarea de la 45 de ani ar trebui desfiinţată. În armata SUA vârstă de ieşire la pensie din armată este 62 de ani, iar pentru ofiţeri de rang înalt e chiar 64 de ani. Dar o astfel de reformă e blocată chiar de şefii armatei care sunt prea îndrăgostiţi de privilegiile lor să renunţe la ele şi să ne lase să avem o armată funcţională."