Năsui: Cu cât câştigă mai mult angajaţii la stat decât cei de la privat?

Claudiu Năsui
Claudiu Năsui (Facebook / ClaudiuNasuiUSR)

Fostul ministru USR al Economiei Claudiu Năsui a arătat joi, pe pagina sa de Facebook, cu cât câştigă mai mult angajaţii la stat decât cei de la privat.

"Am scris despre beneficiile non-salariale de la stat. La acelea guvernul auto-proclamat liberal a mai adăugat 10 zile de concediu plătit. Dar hai să ne uităm şi la cum a evoluat însuşi salariul bugetarilor în comparaţie cu cel din privat. În 2008, salariul mediu brut de la stat era mai mare decât cel din privat cu 827 de lei pe lună. În 2020, diferenţa de salariu mediu între stat şi privat a ajuns la 2.120 de lei pe lună. Pe net în fiecare lună bugetarii câştigă în medie 1.155 de lei în plus la salariu decât românii care muncesc în privat", a declarat Năsui.

Potrivit liderului USR, anul trecut cheltuielile de personal ale statului au crescut cu 7,6 miliarde de lei (7,5% faţă de 2019). Şi numărul şi salariile funcţionarilor au crescut.

"Escrocheria politică e clasică. Mai întâi cresc cheltuielile, după care vor să crească taxele. Modelul acesta ne va duce fix la faliment. Un aparat bugetar care tot creşte apăsând pe un mediu privat puternic îngreunat de birocraţie şi taxe nu va funcţiona. Să ne uităm şi la cifrele de anul ăsta. La luna septembrie cheltuielile de personal crescuseră cu 1,7 miliarde de lei faţă de anul trecut. Iar salariul brut în administraţia publică a ajuns la 8.583 de lei pe lună. Adică cu 2.851 de lei pe lună peste salariul mediu al tuturor românilor", a continuat Năsui.

Fostul ministru al Economiei consideră că aparatul de stat trebuie redus pentru că "avem prea multe sinecuri, prea multe agenţii, prea multe pile, prea mult activ de partid salarizat doar pentru a face politică", "privilegii cu tona, toate pe spatele contribuabililor".

"Cât am fost ministru, am început o reorganizare care presupunea o reducere a unui minister mamut cu 40%. Noul ministru şi premierul, care se pretind liberali, au oprit rapid reorganizarea şi au lăsat totul aşa cum era. Nu de alta, dar să faci reorganizare deranjează activul de partid salarizat din bani publici. Dar fix asta trebuia făcut în toate ministerele", a conchis Năsui.

Avantajele funcţionarilor publici cresc

Funcţionarii publici au foarte multe avantaje în România. Guvernul tocmai le-a mai acordat în plus 10 zile de concediu plătit.

Totul se face în umbră, netransparent. Deocamdată ştim că se face la Ministerul Finanţelor, Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Transporturilor. Adică fix ministerele conduse de premierul demis şi de ministrul demis al Finanţelor.

Aceste 10 zile de concediu se adaugă la toate avantajele pe care le au deja. Adică pe lângă concediul pe care îl au deja, pe lângă vinerile scurte (la stat vinerea se munceşte doar jumătate de zi), pe lângă voucherele de vacanţă, pe lângă sporuri, pe lângă săptămânile de perfecţionare la mare şi la munte şi pe lângă multe altele la care nici nu visează cei din privat.

Românii care plătesc pentru toate acestea sunt cei mai impozitaţi europeni pe salariile mici. Din taxele lor se vor plăti concedii suplimentare la stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne