Năstase: Tratatul fiscal ne obligă să nu mai bem vin roşu,ci apă, nu vrem să dăm mandat pe "NeVe"

Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
17.02.2012

Preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase, spune la RFI compară cerinţele Tratatului de stabilitate şi coordonare în UE cu solicitările cuiva care ne obliga să nu mai bem vin roşu, ci apă plată, şi spune că opoziţia nu vrea să dea un mandat pe "NeVe" şi în "blind".

"Acest tratat acoperă greşelile de tinereţe, ca să spun aşa, ale celor mai puternici, care şi-au dezvoltat sistemele de infrastructură, mergând pe deficite bugetare mult mai ridicate, iar acum când lucrurile s-au complicat la nivelul întregii Europe, intrăm cu toţii în procedura de austeritate. Deci nu mai bem vin roşu, ne obligăm cu toţii să nu mai bem decât apă plată! E-n ordine, dar rămân nişte decalaje, care sunt foarte importante şi aici ar trebui ca ţările mai puţin dezvoltate să aibă şansa totuşi de a reduce din aceste decalaje", spune fostul premier.

Adrian Năstase spune că USL nu vrea să semneze protocolul privind ratificarea pactului fiscal "pe NeVe". "Nu vrem să semnăm blind, să dăm un mandat pe NeVe, pentru semnarea unui text despre care nu ştim din bucătăria lui, cel puţin, aproape nimic", adaugă Năstase.

Social-democratul declară că "ratificarea tratatului se poate face conform regulilor noastre, nu prin Constituţie, nu prin nu ştiu ce alte formule complicate, ci printr-o lege ordinară foarte simplă". "În ceea ce priveşte acest angajament ca într-un an de zile această obligaţie să fie cuprinsă într-un document cu valoarea mai înaltă, cu o chestiune de perenitate şi preferabil de natură constituţională, cum se spune în articolul 3 din tratat, aici noi avem câteva soluţii, care sunt foarte simple. Putem de la nivelul legii ordinare, care ar fi legea de ratificare, să adoptăm un document suplimentar, o lege organică de data aceasta, specială, în care să fie cuprinse aceste obligaţii, deci regula de aur, introducând şi un mecanism de pedepse, de sancţiuni penale, atunci textul respectiv ar deveni o lege organică. Pentru că altfel, aspectele financiare nu intră în categoria de legi care au caracter organic, conform Constituţiei", mai susţine el.

Năstase crede că protocolul coaliţiei este "perfect inutil". "El a fost iniţiat, ca să justifice participarea la semnarea tratatului împreună a lui Traian Băsescu cu primul-ministru, pentru că în Constituţie se arată foarte clar că preşedintele României încheie tratate în numele României, deci pentru tratatele de stat, dar pentru tratatele interguvernamentale, în mod firesc, Guvernul stabileşte printr-un memorandum cine trebuie să semneze şi în mod evident, nu preşedintele statului, pentru tratate de valoare mai coborâtă", conchide social-democratul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor