"Naraţiunea victoriei" - Cum îşi planifică Kremlinul mesajul pentru sfârşitul războiului

Kremlin (ANDREY SMIRNOV / AFP / Getty Images)
Redacţia
02.12.2024

Administraţia Putin a organizat săptămâna trecută un seminar de patru zile pentru viceguvernatori pentru a discuta o potenţială „naraţiune a victoriei” pentru războiul din Ucraina, au raportat luni Kommersant şi Vedomosti.

Potrivit surselor publicaţiilor, la eveniment a participat întreaga conducere a echipei de politică internă a lui Putin.

O sursă a declarat, pentru Kommersant că, deşi diferite părţi ale societăţii ruse au opinii diferite cu privire la război, Kremlinul intenţionează să-şi concentreze mesajele pe „majoritatea calmă”. Administraţia crede că acest grup demografic va considera atingerea obiectivelor declarate de preşedinte („denazificarea şi demilitarizarea” Ucrainei) şi păstrarea "noilor teritorii" ale Rusiei drept rezultate acceptabile ale războiului.

„Administraţia prezidenţială porneşte de la premisa că încheierea operaţiunii militare speciale este inevitabilă şi că este important să fim pregătiţi pentru aceasta”, a explicat sursa, potrivit Meduza.

De asemenea, viceguvernatorii ar fi fost informaţi cu privire la importanţa formării opiniei publice cu privire la soldaţii care se întorc din Ucraina. Seminarul a subliniat necesitatea de a asigura servicii de reabilitare şi locuri de muncă pentru veterani, pentru a-i împiedica să se alăture mişcărilor de protest sau să se angajeze în activităţi infracţionale, au menţionat sursele.

În plus, administraţia a prezentat indicatorii-cheie de performanţă pentru alegerile din 2026, stabilind un obiectiv minim de 55% prezenţă la vot şi cel puţin 55% din votul oficial pentru partidul de guvernământ Rusia Unită.

Vedomosti a mai raportat că seminarul a abordat gestionarea „situaţiilor problematice” şi contracararea „ameninţărilor externe”.

Un exerciţiu de comunicare ar fi implicat o simulare bazată pe tulburările recente dintr-un sat din regiunea rusă Chelyabinsk, unde au avut loc revolte anti-rromi în octombrie, după uciderea unui şofer de taxi din localitate. O sursă a menţionat că tensiunile interetnice au fost identificate ca o potenţială vulnerabilitate pe care adversarii Rusiei ar putea să o exploateze pentru a alimenta instabilitatea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor