Nadia Comaneci sărbătoreşte patru decenii de la prima notă de 10 din istoria gimnasticii artistice

"De fiecare dată când există un zero în aniversare, este ceva tot mai mare. Au fost 10, apoi 20, apoi 30 iar acum 40 de ani, par multe cifre. Este ca şi cum jumătate din viaţa ta a şi trecut" - Nadia Comăneci
Fosta mare gimnastă Nadia Comăneci
Fosta mare gimnastă Nadia Comăneci (Nadia Comăneci/facebook)

Nadia Comaneci, una dintre cele mai iubite sportive din istoria României, sărbătoreşte luni 40 de ani de la prima notă de 10 din istoria gimnasticii artistice, primită pe 18 iulie 1976 în cadrul Jocurilor Olimpice de vară de la Montreal (Canada).

Fosta mare gimnastă, pe atunci în vârstă de numai 14 ani, a stârnit admiraţie în lumea sportului după ce a obţinut prima notă perfectă din istoria acestui sport. La respectiva ediţie a Jocurilor Olimpice, 'Zeiţa de la Montreal' primise de şapte ori scorul perfect, câştigând trei medalii de aur (la individual compus, bârnă şi paralele), o medalie de argint (pe echipe) şi una de bronz (la sol).

"De fiecare dată când există un zero în aniversare, este ceva tot mai mare. Au fost 10, apoi 20, apoi 30 iar acum 40 de ani, par multe cifre. Este ca şi cum jumătate din viaţa ta a şi trecut", a spus Nadia pentru agenţia Reuters.

Considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX şi una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii, din toate timpurile, ea îşi aminteşte şi acum cu exactitate fiecare detaliu al evoluţiei sale de la paralele.

"Îmi amintesc când am început exerciţiul. Am crezut ca am reuşit o evoluţie bună, însă nu m-am gândit că am avut o evoluţie perfectă. Ştiu că nu m-am uitat la tabelă, deoarece mă gândeam deja la exerciţiul de la bârnă după ce terminasem. Apoi am auzit un zgomot mare în sală, m-am uitat în jur, am întors capul şi am văzut tabela. Prima oară am văzut numărul meu de concurs, 073, iar apoi nota 1,00 care era dedesubt. M-am uitat la una dintre colegele mele, iar ea a ridicat din umeri, indicând că ceva nu este în regulă la tabelă. Totul s-a petrecut foarte repede", a mărturisit Nadia.

Tabela electronică instalată în arena de la Montreal nu avea spaţiul necesar pentru a cuprinde toate cele patru cifre care să ilustreze nota perfectă.

"Obţinerea primului 10 din istorie a fost un lucru mare, însă faptul că nici măcar tabela electronică nu şi-a putut da seama cum să afişeze scorul, a făcut povestea şi mai istorică", a continuat fosta mare campioană.

"Nellie (Kim) a obţinut la rândul ei un 10 la scurt timp după mine, însă nimeni nu vorbeşte despre asta. Dacă destinul ar fi vrut, altcineva ar fi făcut istorie. Am fost doar ceva mai rapidă! La momentul respectiv nu am înţeles impactul pe care îl va avea, nu am concurat pentru a face istorie. Am concurat pentru a câştiga medalii. Este ceva foarte special faptul că va fi acolo pentru eternitate", a încheiat prima gimnastă a epocii moderne care a luat 10 absolut.