Musk face un anunţ surpriză, suspendă acordul de achiziţie al Twitter, motivează cu suspiciuni privitoare la numărul conturilor false

Elon Musk
Elon Musk (Andrew Harrer / Bloomberg / Getty Images)

Elon Musk a declarat că îşi suspendă oferta de a achiziţiona Twitter (TWTR), la câteva săptămâni după ce a fost de acord să preia compania cu o ofertă valorând 44 de miliarde de dolari.

„Acordul Twitter este momentan în aşteptarea detaliilor care să susţină calculul că spam-ul/conturile false reprezintă într-adevăr mai puţin de 5% din totalul conturilor”, a scris Musk pe Twitter vineri.

Ştirea a condus iniţial la o cădere cu peste 20% a acţiunilor Twitter în tranzacţiile pre-market, după care acţiunile au revenit oarecum.

La două ore după primul său tweet în care a anunţat public oferta, Musk a postat că este „încă angajat să achiziţioneze”.

Postând mesajul său despre suspendarea acordului, Musk a făcut referiri la un raport Reuters din 2 mai despre cea mai recentă dezvăluire a Twitter - şi anume cea despre spam şi problema conturilor false.

În raportul său financiar trimestrial, lansat pe 28 aprilie, Twitter a estimat că totalul conturilor false reprezintă mai puţin de 5% dintre utilizatorii activi ai platformei - statistica fiind făcută pentru primele trei luni ale anului.

Twitter a remarcat că estimările s-au bazat pe o analiză a eşantionului de conturi şi a considerat că cifrele sunt „rezonabile”. Dar gigantul hi-tech a recunoscut că măsurătorile nu au fost verificate independent şi că numărul real de conturi false ar putea fi mai mare.

Twitter are o problemă cu conturile false de mai mulţi ani, iar compania a recunoscut anterior că reducerea conturilor false şi rău intenţionate ar juca un factor cheie în capacitatea sa de a continua să crească.

Nu este clar de ce Musk s-ar retrage de la înţelegere din cauza ultimei dezvăluiri.

Musk ar datora Twitter o taxă de despărţire de un miliard de dolari dacă ar anula afacerea.

Wall Street-ul întrevede mai multe scenarii pentru anunţul lui Musk, numeroşi analişti afirmând că 1) este probabil ca acordul să se destrame; 2) Musk să încerce să negocieze un preţ mai mic; sau 3) Musk pur şi simplu renunţă la înţelegere cu o taxă de despărţire de 1 miliard de dolari”.

Modul în care Musk a anunţat suspendarea acordului — printr-un tweet — a fost, de asemenea, neobişnuit, cel puţin pentru standardele normale de fuziuni şi achiziţii corporative.

Achizitorii unei companii efectuează de obicei diligenţa necesară, o revizuire a finanţelor firmei şi a informaţiilor de proprietate, înainte de încheierea unei tranzacţii. În acest proces, ei pot da peste informaţii care îi determină să regândească tranzacţia sau să o reevalueze, dar, de obicei, asemenea noi evoluţii sunt semnalate într-un dosar care se depune la Comisia pentru Valori Mobiliare şi Burse.

„De obicei, am vedea un fel de depunere care ar fi pe primul loc, un amendament la dosarele anterioare privind acordul, care spune: „Am descoperit unele informaţii în procesul de evaluare şi ne reconsiderăm achiziţia”, a explicat Josh White, profesor asistent de finanţe la Universitatea Vanderbilt şi fost economist financiar pentru SEC.

„Acest lucru se întâmplă pe măsură ce achizitorii potenţiali câştigă accesul la cifrele contabile şi la informaţii de proprietate. Ceea ce nu se întâmplă în mod normal este un tweet”, a spus White.

Ca parte a acordului, Musk a fost de acord să se consulte cu Twitter înainte de a face declaraţii publice despre înţelegere şi să evite să posteze tweet-uri care „dispreţuiesc compania”, conform documentelor depuse la SEC.

Totuşi, consiliul de administraţie al Twitter va prefera probabil ca tranzacţia să se încheie din cauza evaluării sale puternice în comparaţie cu preţul actual al acţiunilor companiei. Dar dacă afacerea se destramă, „M-aş aştepta ca acţionarii actuali ai Twitter să deschidă un proces”, pe motiv că faptele lui Musk i-au afectat prin reducerea preţului acţiunilor, a adăugat White.

Twitter nu a răspuns la solicitarea de a comenta pe marginea tweet-urilor lui Musk de vineri.

Musk a spus că va cumpăra Twitter pentru 54,20 dolari pe acţiune. Dar acţiunile Twitter nu s-au apropiat niciodată de acest preţ, oscilând sub 50 de dolari timp de săptămâni. Acesta a fost un semn că investitorii erau sceptici că Musk va reuşi să-şi impună oferta.

Nici analiştii de pe Wall Street nu erau convinşi de capacitatea lui Musk de a cumpăra Twitter – cel puţin nu la 54,20 USD pe acţiune. Preţul ţintă de consens a fost sub 52 de dolari, iar marea majoritate a pus un rating „hold” asupra acţiunilor companiei.

O parte a problemei a fost conexiunea Twitter cu soarta Tesla (TSLA). Musk, CEO-ul Tesla, plănuia să se împrumute în baza unei părţi din participaţia deţinută la Tesla pentru a finanţa tranzacţia, dar acţiunile producătorului auto au căzut rapid alături de majoritatea celorlalte acţiuni în acest an.

Vânzarea de către Musk a unui număr semnificativ de acţiuni Tesla pentru a ajuta la finanţarea tranzacţiei sale cu Twitter a pus, de asemenea, presiune asupra acţiunilor producătorului auto.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe