Muntele Etna din Italia erupe din nou. Coloana de cenuşă a ajuns până la o înălţime de aproape 10 km
Pentru a cincea oară în această vară, vulcanul Etna din Italia a început să erupă, aruncând cenuşă deasupra Siciliei şi oprind temporar zborurile.
Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie din Italia (INGV) a declarat că vulcanul Etna a început să erupă duminică. Înregistrarea video de pe camerele de supraveghere ale INGV a arătat o fântână de lavă care a produs un nor masiv de cenuşă începând în jurul orei 3 a.m., ora locală.
O coloană de cenuşă putea fi văzută ridicându-se din vulcan la aproape 10 km deasupra oraşelor învecinate, potrivit Fox Weather.
INGV a declarat că există fluxuri continue de lavă din craterele Bocca Nuova şi Voragine.
Zborurile de pe Aeroportul Internaţional Catania din Sicilia au fost suspendate temporar de pe o parte a aeroportului duminică, după ce emisia de cenuşă s-a oprit. Cu toate acestea, oficialii avertizează cu privire la posibile alte întârzieri din cauza erupţiei în curs.
Muntele Etna a înregistrat activitate eruptivă pe tot parcursul lunii iulie, inclusiv în urmă cu puţin peste o săptămână, cu alte câteva evenimente eruptive de la începutul lunii iulie. Erupţia de duminică este a cincea rezultată din activitatea vulcanică de la sfârşitul lunii iunie.
Muntele Etna, unul dintre cei mai activi vulcani din lume, se află pe marginea plăcii convergente unde placa africană întâlneşte placa eurasiatică. Acest vârf impunător este unul dintre cei mai înalţi vulcani activi din Europa şi cel mai înalt punct din Italia la sud de Alpi, depăşind în prezent 3.352 de metri în înălţime.
Se crede că Etna are cea mai lungă istorie documentată de erupţii dintre toţi vulcanii, cu înregistrări care datează încă din 425 î.Hr.