Muncitorii Volkswagen fac grevă în toată Germania în lupta împotriva reducerilor de personal
Muncitorii de la fabricile Volkswagen din Germania au ieşit luni în valuri de la lucru pentru întreruperi temporare ale activităţii, marcând începutul grevelor la nivel naţional împotriva gigantului auto german, potrivit DPA International.
Aproximativ 66.000 de angajaţi VW - mai mult de jumătate din forţa de muncă a fabricilor VW din Germania - s-au alăturat grevelor, potrivit sindicatului IG Metall. Demonstraţiile au început luni dimineaţă cu o întrerupere a lucrului de două ore la uzina VW din oraşul Zwickau din estul Germaniei.
La uzina emblematică a VW din Wolfsburg, mii de lucrători au mărşăluit pe liniile de producţie scandând „Gata de grevă! La nivel naţional!”, înainte de a se aduna în faţa clădirii de birouri a conducerii VW de la sediul central al producătorului auto.
Sindicatul a anunţat grevele pentru a protesta împotriva planurilor conducerii VW de a reduce costurile cu miliarde de dolari. Concedierile în masă, închiderea uzinelor şi reducerea generală a salariilor lucrătorilor VW ar fi toate pe masă.
Iniţial, Volkswagen nu a furnizat nicio informaţie cu privire la posibile opriri ale producţiei ca urmare a grevei. Un purtător de cuvânt a declarat la sfârşitul săptămânii că societatea a făcut pregătiri pentru a minimiza impactul.
Conducerea celui mai mare producător de automobile din Europa a declarat că sunt necesare reduceri majore ale costurilor pentru a stimula rezultatele financiare slabe şi pentru a asigura viitorul companiei în faţa concurenţei internaţionale dure.
Conducerea a respins categoric, considerând-o insuficientă, o ofertă anterioară a sindicatelor de a permite o mai mare flexibilitate în ceea ce priveşte reducerea programului de lucru, precum şi renunţarea la creşteri salariale în următorii doi ani.
„Acesta este doar un avertisment!"
Potrivit sindicatului, se aşteaptă ca valul de greve de luni să implice opriri ale lucrului timp de două ore în fiecare schimb din întreaga ţară. Grevele ar trebui să se încheie marţi dimineaţa, la sfârşitul schimbului de noapte.
Mii de lucrători VW s-au adunat, de asemenea, în faţa porţilor fabricii VW din Zwickau şi din oraşul Emden din nord-vestul Germaniei. În Braunschweig, peste 1.000 de angajaţi VW au mărşăluit prin oraş.
„Vom lupta cu înverşunare pentru fiecare loc de muncă!”, a declarat Dirk Schulze, liderul IG Metall din estul Germaniei, în faţa muncitorilor mobilizaţi în Zwickau.
În Emden, liderul regional al IG Metall, Daniel Friedrich, a avertizat conducerea Volkswagen să renunţe la planurile de reducere a costurilor: „În caz contrar, nu va fi doar bradul care va arde de Crăciun, ci fiecare uzină va arde”.
Toate fabricile Volkswagen din Germania, cu excepţia uneia, au fost afectate de greve luni.
Greva din toată Germania afectează Volkswagen, a declarat Thorsten Gröger, negociatorul şef al IG Metall, la Wolfsburg.
„Dar acesta este doar un avertisment! Oricine ignoră forţa de muncă se joacă cu focul - iar noi ştim cum să transformăm scânteile în flăcări!”, a adăugat Gröger.
Şeful comitetului de întreprindere VW, Daniela Cavallo, a declarat că următoarea rundă de negocieri colective cu conducerea VW din 9 decembrie va decide cursul viitoarelor acţiuni sindicale.
„Dacă va trebui, vom lua măsuri industriale care convin Volkswagen”, a spus ea.
Un armistiţiu de muncă obligatoriu la VW, care interzicea grevele, a expirat la sfârşitul săptămânii, deschizând calea pentru acţiunea industrială.
Discuţiile se aplică direct celor aproximativ 120.000 de lucrători de la uzinele Volkswagen din vestul Germaniei. Orice acord ar avea, de asemenea, implicaţii directe pentru alţi 10.000 de lucrători angajaţi la uzinele Volkswagen din landul Saxonia din estul Germaniei.
Expertul în sectorul auto Frank Schwope, care ţine cursuri de economie industrială la Hanovra, a declarat că greva de două ore ar trebui să fie suportabilă pentru VW - dar compania s-ar confrunta cu riscuri mai grave dacă lupta cu forţa de muncă se înrăutăţeşte.
„Un conflict de muncă prelungit şi escaladat ar afecta cu siguranţă Volkswagen şi i-ar putea afecta imaginea în rândul populaţiei şi în politică”, a declarat Schwope.
Mize mari la VW
În cadrul negocierilor colective în curs, lucrătorii Volkswagen solicită creşteri salariale şi protecţia locurilor de muncă, inclusiv păstrarea tuturor locaţiilor companiei în Germania, în timp ce conducerea a împins lucrătorii să accepte în schimb o reducere generală a salariilor cu 10%.
Potrivit comitetului de întreprindere al Volkswagen, conducerea a discutat, de asemenea, despre închiderea a trei dintre fabricile producătorului de automobile din Germania, o măsură fără precedent pentru vechiul simbol al producţiei germane, care ar costa zeci de mii de locuri de muncă.
Cererea slabă, concurenţa sporită şi o piaţă chineză mai dură au contribuit la dificultăţile Volkswagen.
Constructorul auto a declarat anterior că, din cauza scăderii vânzărilor în Europa, compania are în prezent capacitatea neutilizată de a produce aproximativ 500 000 de vehicule suplimentare în fiecare an la uzinele sale, adică aproximativ capacitatea totală a doua fabrici întregi.
Şeful VW, Thomas Schäfer, a descris recent închiderea uzinelor ca fiind probabil inevitabilă dacă societatea speră să rămână competitivă.
Volkswagen nu a închis niciodată o fabrică în Germania şi au trecut zeci de ani de când producătorul auto nu a mai închis o unitate de producţie nicăieri în lume.
Performanţa mărcii de bază VW, în special, a rămas în urma altor mărci din portofoliul VW Group, directorii menţionând, de asemenea, dificultăţi în tranziţia către vehiculele electrice.
În primele nouă luni ale anului, profiturile Grupului VW s-au prăbuşit - deşi compania este departe de a fi pe roşu. Din ianuarie până în septembrie, VW a înregistrat profituri după impozitare de 1,58 miliarde de euro.
Cu toate acestea, executivii au susţinut că sunt necesare marje de profit mai mari la marca Volkswagen pentru a finanţa investiţiile majore necesare în următorii ani pentru trecerea la vehicule electrice şi lansarea de noi modele.