Multe magazine din Venezuela au fost închise, transporturile limitate, pe fondul temerilor legate de noi arestări în rândul opoziţiei

Proteste masive în Venezuela după alegerile contestate, 30 iulie 2024 (Getty Images)
Redacţia
01.08.2024

Magazinele au fost închise şi autobuzele nu au circulat miercuri în cea mai mare parte a Venezuelei, din cauză că tensiunile legate de alegerile prezidenţiale contestate şi zvonurile privind arestările în rândul opoziţiei au ţinut mulţi oameni acasă.

Dictatorul socialist Nicolas Maduro, care se află la putere din 2013, a fost declarat câştigător al alegerilor din weekend de către Consiliul Electoral. Cu toate acestea, opoziţia afirmă că numărătoarea sa a aproximativ 90% din voturi arată că propriul său candidat, Edmundo Gonzalez, a obţinut mai mult decât dublul sprijinului atras de Maduro, potrivit Reuters.

Centrul Carter, un ONG cu sediul în SUA care a monitorizat alegerile, a declarat marţi noaptea că alegerile "nu pot fi considerate democratice". Acesta a afimat că procesul a fost viciat în întregime şi a numit eşecul autorităţii electorale de a publica rezultatele defalcate drept o "încălcare gravă" a regulilor.

Disputa a dus la proteste pe scară largă pe care Maduro şi guvernul său le-au denunţat ca fiind o tentativă de lovitură de stat. Un ONG afirmă că cel puţin 11 protestatari au murit.

Maduro a declarat că Gonzalez şi lidera opoziţiei Maria Corina Machado ar trebui să fie traşi la răspundere pentru presupusele crime ale protestatarilor.

Jorge Rodriguez, şeful Congresului pentru socialiştii aflaţi la guvernare ai lui Maduro, a insistat marţi că ambii lideri opoziţiei ar trebui să fie arestaţi.

"Şefii (protestatarilor) ar trebui să meargă la închisoare", le-a spus el parlamentarilor.

Guvernul a declarat că doi membri ai forţelor de securitate au murit, de asemenea, şi le-a cerut oamenilor să raporteze infracţiunile asociate cu ceea ce numeşte "activităţi fasciste" prin intermediul unei aplicaţii.

În plus, opoziţia din Venezuela a declarat că a numărat voturile şi că poate dovedi că preşedintele Maduro a pierdut alegerile cu o majoritate zdrobitoare - în ciuda faptului că autoritatea electorală a ţării a declarat victoria sa.

Miercuri, în rândul opoziţiei au crescut temerile că poliţia îi va aresta pe Gonzalez şi Machado, care au apărut ultima dată în public în Caracas marţi.

Săptămâna trecută, procurorul general Tarek Saab a negat pentru Reuters că Venezuela urmăreşte oamenii pentru convingerile lor politice.

"Alertez lumea cu privire la o escaladare crudă şi represivă din partea regimului", a declarat Machado miercuri pe X, afirmând că 16 persoane au fost ucise şi 177 de persoane au fost reţinute arbitrar în ultimele zile.

Membrii opoziţiei care au cerut azil la reşedinţa ambasadorului argentinian din Caracas au declarat pe reţelele de socializare că erau maşini de poliţie parcate afară şi că energia electrică a clădirii a fost întreruptă.

Cei şase angajaţi locuiesc la ambasadă din martie, când au fost emise mandate de arestare pe numele lor, parte a unei serii de mandate şi arestări îndreptate împotriva opoziţiei înainte de ziua alegerilor.

Brazilia l-a îndemnat pe Maduro să respecte limitele Ambasadei argentiniene din Caracas, potrivit unui oficial brazilian familiarizat cu această chestiune.

Potrivit Voluntad Popular, coordonatorul său naţional Freddy Superlano a fost reţinut marţi. Saab nu a răspuns la o solicitare de a comenta reţinerea lui Superlano.

Ricardo Estevez, un oficial de rang înalt al partidului lui Machado, Vente Venezuela, a fost de asemenea arestat, a declarat partidul.

În capitala Caracas, multe magazine au rămas deschise, deşi cozile erau lungi şi unele produse erau în stoc redus, iar prezenţa militară a fost sporită în jurul palatului prezidenţial.

Dar transportul public în alte oraşe şi localităţi din Venezuela a funcţionat la volum redus şi multe magazine fie au rămas închise, fie intenţionau să închidă mai devreme.

Şoferii de autobuz din Maracay nu lucrau de teama de a se afla pe drumuri, au spus aceştia, în timp ce terminalul de autobuze din San Cristobal era deschis, dar nu avea autobuze de trimis. Terminalul din Barquisimeto era închis.

Compania petrolieră de stat PDVSA a susţinut într-o declaraţie că benzinăriile din întreaga ţară vor fi deschise, dar în multe locuri erau cozi lungi.

Începând de duminică, în mai multe oraşe au fost raportate ciocniri între forţele de securitate şi protestatarii opoziţiei, precum şi atacuri asupra protestatarilor din partea grupurilor de motociclişti aliaţi cu partidul de guvernământ.

Valurile de proteste antiguvernamentale din 2014, 2017 şi 2019 au provocat sute de morţi şi nu au reuşit să îl înlăture pe Maduro.

Două surse din opoziţie, care au cerut să rămână anonime, au declarat pentru Reuters că opoziţia se concentrează pe presiuni asupra guvernului pentru a face publice toate rezultatele voturilor. Sursele nu au menţionat cum vor face acest lucru.

Alte căi ale opoziţiei către putere ar putea include o soluţie negociată sau speranţa că protestele vor spori presiunea externă asupra guvernului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor