Muhammad Yunus, laureat al premiului Nobel pentru Pace, va conduce guvernul interimar din Bangladesh
Muhammad Yunus, laureat al premiului Nobel pentru Pace, va conduce guvernul interimar al Bangladeshului, după ce Sheikh Hasina, prim-ministrul de lungă durată, a părăsit ţara în mijlocul unei revolte în masă care a făcut sute de morţi şi a împins naţiunea din Asia de Sud în pragul haosului.
Decizia, anunţată miercuri dimineaţă de Joynal Abedin, secretarul de presă al preşedintelui Mohammed Shahabuddin, a fost luată în cursul unei reuniuni la care au participat şefi militari, organizatori ai protestelor studenţeşti care au contribuit la înlăturarea lui Hasina de la putere, importanţi lideri de afaceri şi membri ai societăţii civile.
Opozant politic de lungă durată al Hasinei, Yunus este aşteptat să se întoarcă joi de la Paris, unde consiliază organizatorii Jocurilor Olimpice. Atât el cât şi guvernul interimar vor fi învestiţi mâine.
Avocaţii lui Yunus au declarat că un tribunal din Dhaka a anulat o condamnare pentru încălcarea legislaţiei muncii - una dintre multele acuzaţii formulate împotriva sa în instanţe, despre care acesta a spus că fac parte dintr-o campanie legală de hărţuire iniţiată de Hasina.
Economist şi bancher, Yunus a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2006 pentru activitatea sa de dezvoltare a pieţelor de microcredite. Yunus a fost aclamat pentru că a scos mii de oameni din sărăcie prin Grameen Bank, pe care a fondat-o în 1983 şi care acordă împrumuturi mici oamenilor de afaceri care nu s-ar califica pentru împrumuturile bancare obişnuite.
Alţi membri ai noului guvern vor fi decişi în curând, după discuţii cu partidele politice şi alte părţi interesate, a declarat Abedin. Preşedintele a dizolvat Parlamentul marţi, deschizând calea pentru o administraţie interimară şi noi alegeri.
Shahabuddin a ordonat, de asemenea, eliberarea din arest la domiciliu a liderei opoziţiei Khaleda Zia, o rivală de lungă durată a Hasinei, care a fost condamnată pentru corupţie în 2018.
Yunus, care a numit demisia lui Hasina "a doua zi de eliberare a ţării", s-a confruntat cu acuzaţii de corupţie în timpul guvernării acesteia, pe care le-a ironizat ca fiind motivate politic. Yunus nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii, însă un organizator-cheie al protestelor, Nahid Islam, a declarat că a fost de acord să conducă administraţia interimară.
De asemenea, Islam a declarat că protestatarii vor propune mai multe nume pentru cabinet şi a sugerat că ar fi dificil pentru cei aflaţi la putere să le ignore dorinţele.
Hasina a fugit în India cu elicopterul, în timp ce protestatarii au sfidat o interdicţie militară pentru a mărşălui în capitală, mii de oameni luând cu asalt reşedinţa sa şi alte clădiri asociate cu partidul şi familia sa.
Vestea că Yunus va conduce guvernul interimar a venit în contextul în care şeful armatei din Bangladesh, generalul Waker-Uz-Zaman, a declarat la biroul Hasinei că trupele nu vor fi în măsură să aplice o interdicţie pe care aceasta a cerut-o în timpul protestelor, în noaptea dinaintea plecării sale din ţară.
Şeful armatei lui Sheikh Hasina a avut o întâlnire cu generalii săi şi a decis că trupele nu vor deschide focul asupra civililor pentru a pune în aplicare interdicţia, au declarat doi ofiţeri care au cunoştinţă de discuţii, conform Reuters.
Luni, Hasina a demisionat şi a fugit din ţară după ce peste 300 de persoane au fost ucise în cadrul unei reprimări a demonstraţiilor care au început ca proteste studenţeşti împotriva cotelor preferenţiale la locuri de muncă şi care s-au transformat într-o mişcare care a cerut demisia Hasinei.
Studenţii au declarat că sistemul de cote a alocat în mod disproporţionat locuri de muncă guvernamentale descendenţilor luptătorilor pentru libertate din războiul de independenţă din 1971. Violenţele s-au agravat duminică, când 91 de persoane au fost ucise în confruntări la nivel naţional - cea mai mortală zi de la începutul protestelor în iulie.
Ministerul de Externe al Indiei a declarat marţi că Hasina a decis aparent să demisioneze după o întâlnire cu liderii forţelor de securitate. Ea a solicitat apoi în scurt timp permisiunea Guvernului din New Delhi de a veni în India, în timp ce autorităţile din Bangladesh au solicitat simultan autorizaţia de zbor. Conform celor mai recente informaţii, Hasina se află încă în India.
Hasina, care a condus Bangladeshul timp de 20 din ultimii 30 de ani, a fost aleasă pentru al patrulea mandat în fruntea acestei ţări cu 170 de milioane de locuitori în ianuarie, după arestarea a mii de lideri şi lucrători ai opoziţiei. Aceste alegeri au fost boicotate de principalii săi rivali.