Moscova se retrage din acordul de cooperare militară cu Germania

Mihail Mişustin (Getty Images)
Redacţia
19.07.2025

Premierul rus Mihail Mişustin a semnat, vineri, un ordin prin care Moscova se retrage dintr-un acord de cooperare tehnico-militară cu Germania, informează The Kyiv Independent

Relaţiile Rusiei cu ţările occidentale sunt tensionate pe fondul sancţiunilor impuse Moscovei şi al sprijinului larg acordat Ucrainei. Rusia se confruntă în mod regulat cu sancţiuni tot mai severe, pe măsură ce continuă războiul pe scară largă.

Germania şi Rusia au semnat pentru prima dată acordul în 1996, după căderea Cortinei de Fier şi dizolvarea Uniunii Sovietice.
Ministerul de Externe al Rusiei a afirmat anterior că acordul bilateral şi-a pierdut semnificaţia din cauza politicilor „ostile” ale Germaniei faţă de Moscova.

„În circumstanţele actuale, acordul şi-a pierdut sensul şi semnificaţia practică din cauza politicii ostile declarate a autorităţilor (germane) şi a ambiţiilor militariste din ce în ce mai agresive ale guvernului german”, a declarat Ministerul de Externe al Rusiei.

Relaţiile Rusiei cu ţările occidentale sunt afectate de ani de zile de anexarea nerecunoscută a Crimeei de către Moscova în 2014 şi de izbucnirea războiului iniţial al Rusiei împotriva Ucrainei în acelaşi an.

Kremlinul s-a orientat în schimb către cooperarea cu Coreea de Nord, Iran şi China, în scopul de a-şi menţine comerţul şi influenţa regională.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, s-a întâlnit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un în oraşul Wonsan, din estul ţării, pe 12 iulie, în cadrul unei vizite de trei zile în Coreea de Nord.

Kim a declarat că naţiunea sa va sprijini „necondiţionat” războiul total al Rusiei împotriva Ucrainei, în cadrul întâlnirii cu Lavrov.

Pe 6 iulie, Lavrov s-a întâlnit cu vice-ministrul iranian de externe Abbas Araqchi la un summit BRICS în Rio de Janeiro, Brazilia.

Moscova şi-a reafirmat sprijinul pentru dreptul Iranului la energia atomică şi s-a oferit să depoziteze uraniu iranian ca parte a unei posibile soluţii la disputele privind programul nuclear al Teheranului.

Pe 5 iunie, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova ar putea furniza arme avansate anumitor regiuni pentru a permite lovituri împotriva ţintelor occidentale „sensibile” ca răspuns în cazul în care Ucraina ar ataca Rusia cu arme furnizate de Occident.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor